lørdag, september 17, 2011

I gode og onde dager - inntil døden skiller dere at



Det kan hende at Pat Robertson har ett og annet å lære av historien til B.B Warfield og Robertson McQuilkin om det livslange ekteskapet som holder i gode - og onde - dager! Som tidligere nevnt mener den amerikanske TV profilen at Alzheimer kan være en god grunn til å skille seg.

B.B Warfield (bildet til venstre), den berømte teologen fra Princeton University i siste del av det 1800- og begynnelsen på det 1900-århundre, fikk oppleve det Bibelen kaller "de onde dagene". Apostelen Paulus skriver om dem i Ef 5,16. Kort tid etter at Warfield var uteksaminert fra Princeton og hadde giftet seg med Annie Pierce Kinkead i 1876, tok han med seg sin unge brud til Tyskland. Her ble hun truffet av et lyn, og ble fullstendig og permanent lammet. B.B Warfield stelte for henne i nærmere 40 år, samtidig som han arbeidet som teolog og lærer, inntil hun døde i 1915. Han forble trofast også når ekteskapet ikke fungerte som 'normalt'.

Et annet eksempel - mye nærmere vår egen tid - er ekteskapet mellom Muriel og den tidligere presidenten for Columbia International University, Robertson McQuilkin. Muriel fikk diagnosen Alzheimer i 1981. Etter å ha stelt for henne i ni år så mye som han klarte, samtidig som han ledet dette universitetet (han hadde henne med seg på skolen i perioder), ble det umulig for ham å ha omsorg for sin kone samtidig som utførte sitt arbeid. Han sa derfor opp som president ved universitetet for å ta seg av sin kone på heltid.

Ikke bare var Robertson McQuilkin lik Jesus når det gjaldt å holde det løfte han en gang hadde gitt Muriel; han var også lik Jesus i sin kjærlighet til henne.

I sitt oppsigelsesbrev til skolen skrev han:

"Plikt kan være bister og stoisk. Men det er mer. Jeg elsker Muriel. Hun er en fryd for meg. Hennes barnlige avhengighet og tillit til meg, hennes varme kjærlighet, - av og til får vi glimt av hvor vittig hun er - jeg må ikke ta meg av henne. Jeg vil. Det er en ære å ha omsorg for slikt et vidunderlig menneske ..."

Dette er ganske så annerledes enn å si at man ikke lenger kan leve sammen med og dele det livet man har lovet hverandre innfor Gud.

Ingen kommentarer: