fredag, september 02, 2011

Hva slags budskap forkynner vi om frelsen? Del 3

I enkelte sammenhenger blir frelse beskrevet som en hurtig beslutning, som gjøres i forbindelse med at man rekker opp et hånd på et møte, eller ber den såkalte 'frelsesbønnen'. Da erklæres man som 'frelst'.

Det nye testamente beskriver ikke frelse på den måten. Frelse er i Det nye testamente alltid beskrevet som en livslang prosess. Det er i denne sammenheng interessant å merke seg ordlyden i 1.Kor 1,18:

"For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft."

Paulus skriver ikke, som mange tror, at ordet om korset er Guds kraft for dem som "er" frelst, men for den som "blir frelst"!

Hos Markus leser vi om Guds rike som sammenlignes med et såkorn:

"Av seg selv gir jorden grøde, først strå, så aks og til sist modent korn i akset." (Mark 4,28)

Den nye fødsel innebærer starten på livet med Jesus, ikke fullendelsen. Det er et liv som skal leves, og vi er ikke frelst før vi er berget i havn.

Det er interessant at den første av de 95 tesene som Martin Luther hengte opp på kirkedøren i Wittenberg, handler om at livet til den troende handler om et liv i livslang omvendelse. Når vi taler med mennesker om deres frelse, er det viktig å understreke at det første steget man tar er et av mange steg i en prosess som ikke ender før vi er hjemme hos Gud. La oss lytte nøye til ordene fra Titusbrevet:

"For Guds nåde er blitt åpenbart til frelse for alle mennesker." Dette er et faktum. Frelsen er kommet i og med Jesu soningsdød på korset, og den er tilgjengelig for alle mennesker. "Den oppdrar oss til å si nei til et ugudelig liv og verdslige lyster og leve forstandig, rettskaffent og gudfryktig i den verden som nå er, mens vi venter på vårt salige håp: at vår store Gud og frelser Kristus Jesus skal komme i herlighet." (Tit 2,11-12) Vers 12 beskriver den fremtidige frelsen. Det er en vei å gå frem til vi når 'endemålet for vår frelse'.

(fortsetter)

2 kommentarer:

Gjermund sa...

Amen Broder! Takk for dine klartenkte og Bibelske blogginnlegg!

Broder i Kristus sa...

Bra! Dette er virkelig å se Guds Ord som ett hele. Man kan ikke forstå Guds plan for oss uten å se hva han viste dem som stod Jesus nær og som Gud selv valgte til å skrive Guds Ord. Ingen vet læren bedre en dem som skrev Guds Ord om hva Gud mener med frelsen. Når man ser predikanter lager sine egene historier fra ett skriftsted uten å ta med hvordan han som skrev, levde og forstod dem hellige ord fra Gud. Man trenger en fornyelse som ser Guds Ord som en helhet.