tirsdag, april 03, 2012

En menighetsplanters hverdag i Guatemala

Før han flyttet til Nuevo Esperanza, hadde Mariano Choc (bildet), som er menighetsplanter blant K'ekchi-folket i Guatemala, gått fire timer på beina hver uke, for å plante en menighet der.

To år tidligere - når han første gangen besøkte regionen - ble han utsatt for falske rykter om seg. Choc vendte seg til Gud for oppmuntring, og tilga sine fiender.

Galen and Phyllis Groff, som har arbeidet blant K'ekchi-folket i mange år som utsendinger fra Eastern Mennonite Mission, bestemte seg for holde nær kontakt med Choc i denne vanskelige tiden. De tilbød ham sjelesorg, oppmuntring og forbønn. En gang, i forbindelse med en spesielt vanskelig økonomisk situasjon, foreslo kona til Choc, Matilde, at han skulle skaffe seg et annet arbeide. Familien var jo når alt kom til alt hans hovedansvar. Choc ba over dette, og opplevde at Gud talte til ham: 'Jeg vil sørge for deg'. Kort tid etterpå var familien helt tom for mat. Da gav en mann Choc helt uventet en sekk med ris, og en annen gav ham 200 quetzals, eller omlag 100 kroner. Hvilket er en betydelig sum i denne sammenhengen.

Når Matilde ble vitne til hvordan Herren grep inn ble hun mildere stemnt overfor tjenesten til Choc, og begynte å støtte ham. Hun begynte å følge med ham til Nuevo Esperanza. Da begynte også hennes eget kvinnearbeid å blomstre.

Arbeidet med å plante menighet i Nuevo Esperanza har skapt store finansielle utfordringer for Choc og hans familie. Men deres glede over å stå sammen i tjenesten har vært med på å overvinne vanskelighetene.

Nuevo Esperanza er lokalisert i noen av de varmeste områdene av Guatemala. Familien til Choc, som er vant med slik varme fra før, bestemte seg for å flytte dit. Men de kan foreløpig ikke ta barna sine med seg. Det i seg selv er en smertefull prosess for alle parter. Barna, på 12 og 14, er igjen hos familien.

En dag kom en kristen bror fra K'ekchi-folket til Choc for å oppmuntre ham og kona. Han hadde fått ordene fra Mark 10,29-30:

'Jesus svarte: «Sannelig, jeg sier dere: Enhver som har forlatt hus eller brødre eller søstre eller mor eller far eller barn eller åkrer for min skyld og for evangeliets skyld, skal få hundre ganger så mye igjen. I den tiden som nå er, skal han få hus, brødre, søstre, mødre, barn og åkrer – men også forfølgelser – og i den kommende verden evig liv.'

Nylig hadde Choc en drøm hvor han så noen brakte en nyfødt baby til ham pakket inn i hvite klær. Han tolket denne drømmen som om menigheten ville oppleve nytt liv, og nå begynner flere fra K'ekchi-folket å komme til ham for å fortelle at de ønsker å tro på Jesus.

I januar ble Choc ordinert som pastor i Nuevo Esperanza Mennonite Church. Under ordinasjonsgudstjenesten bestemte fem personer seg for å følge Jesus. Nå har Choc også begynt å holde møter i en landsby i nærheten som heter Selamuch. Dit tar det bare en time å gå på beina. Fire familier utgjør der allerede en liten menighet.

Ingen kommentarer: