søndag, april 22, 2012

Praktiske veigrep i etterfølgelsen av Jesus

De siste årene har det vokst frem en rekke hva vi kan kalle 'praksisfellesskap', det vil si mennesker som konkretiserer hva det vil si å følge Jesus i hverdagen. Et av de norske fellesskapene er 'SubStans', som har sin bakgrunn i Oslo-menigheten SubChurch. På nettsiden deres presenterer de seg slik: 'SubStans er et nettverk av folk som vil gå sammen på Jesus-veien. Vi møtes i forpliktende praksisfellesskap med fokus å indre modning og sosialt engasjement, ved at vi hjelper hverandre til å kultivere livsrytmer og leveregler, blant annet ved å gjennomføre konkrete tidsavgrensede eksperimenter'.

Så flott! Dette trenger vi! Ikke mer importert glanset kristendom, men praktisk hverdagstro!

På sin nettside presenterer SubStans noen måter å gjøre dette på:

* Start med selvransakelse og selvinnsikt. Du vil kanskje oppdage skyggesider i deg selv som det er nødvendig å ta frem i lyset. Du vil trolig også innse at det er mange 'fokus-tyver' i hverdagen din som hindrer deg å gjøre det rette og sanne.

* Ikke start med et maratonløp: Bruk Paulus' råd her. Ha målet klart for deg, men start i det små. 'La oss bare, så langt vi er kommet, fortsette i samme spor'. (Fil 3)

* Fokuser på få områder - helst bare ett om gangen: Om man skal endre praksis på mange områder samtidig, så kan det skape motløshet. Det er bedre å være helhjertet i noe, enn å være halvhjertet i mye.

* Konkretiser: Den praksisen du bestemmer deg for bør være slik at du kan svare ja eler nei på om du har gjennomført den når dagen er omme. Målene bør være målbare.

* Tidsavgrensning: For de fleste er det lettere å forplikte seg til noe som har en slutt. Prosjekter skaper ofte mer entusiasme enn daglig drift.

* Finn praksiser/eksperimenter som innebærer daglige handlinger: Går det for lenge mellom hver handling, blir det ingen rytme.

* Stå 'til regnskap': Det må være en grad av forpliktelse i det man setter seg fore. Da hjelper det å ha en medvandrer som man kan stå til regnskap overfor. Bor du et sted der ikke er med i et fellesskap, kan du bruke Skype.

* Våg å gå ut av komfortsonen: Det er ofte i de vanskelige møtene og på ukjente steder at det skjer noe. Friksjon skaper veigrep!

* Husk både faste og fest: Ikke start opp med eksperimenter eler praksis som bare føles tungt. Lag sunn, billig og god suppe, men inviter venner til å spise den sammen med deg! Og: Skal du søke stillhet så vær klar over at det ofte er lettere å være stille sammen med ande, enn alene med deg selv. Skal du faste fra TV og PC, så erstatt det med noe lystbetont som foreksempel brettspill og lek. Ha med både fest og faste.

* Sist, men ikke minst: Åndelige øvelser er et verktøy for et bedre og sannere liv som Jesus-etterfølgere, ikke nye lover og regler.

1 kommentar:

Anonym sa...

Veldig bra ! Vi trenger å få "struktur og prøve oss litt"
Johannes