onsdag, april 18, 2012

Hallaråker med berettiget kritikk av Kristent Samlingsparti og Hanne Herland

Karl Johan Hallaråker er en person jeg har djup respekt for. I en kronikk i Vårt Land i dag tar han bladet fra munnen, og tar etter min mening et berettiget oppgjør med både Kristent Samlingsparti og Hanne Nabitu Herland.

Jeg har lenge forundret meg over kristne som gir seg i lag med høyreekstreme organisasjoner som European Defence League, eller dens norske avlegger. Forundret er jeg også over mye av det hat som finnes i visse kristne verdikonservative kretser, og jeg undres på hvor Jesus, og Hans undervisning i Bergprekenen er blitt av? Flere av disse kjemper for respekt for den kristne tro, at kristne skal ha rett til å samles til gudstjenester og lignende, men vil frata muslimer den samme retten i Norge.

Og Herland roper på dødsstraff, og andre som støtter henne på en sterk statsmakt og en religiøs ensretting, som de kritiserer muslimske land for å ha. Den rettsstaten vi heldigvis har i Norge, synes det ikke som om de verdsetter i noen grad.

Jeg forundres over kristne som ikke har noen problemer med bruk av våpenmakt mot andre, når det gjelder å forsvare den 'kristne' troen. Så underlig å lese Apostlenes gjerninger om de første kristne som aldri gikk til noen væpnet konflikt med Romerriket. Og de ble forfulgt på det mest grusomme. Det er først når stat og kirke blandes sammen at kristne tyr til våpen, også mot sine egne.

Jeg er glad for å tilhøre en kristen tradisjon som aldri har tydd til våpen, og som heller aldri har forfulgt andre på grunn av deres tro og deres overbevisning. Og som har en Jesus-sentrert tilnæringsmåte når de leser Bibelen, og dermed har Jesus det sentrale referansepunktet for sin tro og sin overbevisning.

'La dette sinn være i dere som og var i Kristus Jesus', skriver apostelen Paulus i Fil 2,5.

Det er mange gode grunner for å minne hverandre om det i en tid som vår. Hvordan skal vi kunne formidle de verdiene som Guds rike representerer, slik de blant annet er nedfelt i Bergprekenen, om vi roper på hevn, straff, mer våpen, sterkere forsvar?

Innlegget til Hallaråker finner du her:

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread264436/#post_264436

Ingen kommentarer: