onsdag, april 04, 2012

I svakhet og levd liv lyser Kristus frem, del 3

Korset har både en vertikal og en horisontal del. Til menighetene i Galatia-området, skriver apostelen Paulus:

'Men det skal være langt fra meg å rose meg, uten av vår Herre Jesu Kristi kors! For ved det er verden blitt korsfestet for meg, og jeg for verden'. (Gal 6,14)

Det vi oftest hører om er Jesu død på korset for meg, sjeldnere om at korset også gjelder meg. Det handler om selvlivets død. For den som vil følge Kristus må alt det står 'selv' foran dø. Det er ikke populært å si i en tid hvor det aller meste handler om selvrealisering og å bedre selvlivet. Apostelen Paulus sier det slik: 'Jeg er korsfestet med Kristus. Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg. Det liv jeg nå lever i kjødet, det lever jeg i troen på Guds Sønn, han som elsket meg og gav seg selv for meg'. (Gal 2,20)

Hvordan skal dette virkeliggjøres i mitt liv?

I det samme brevet jeg nå har hentet disse sitatene fra, sier den samme Paulus, når han skal beskrive sitt liv:

'... etter sin gode vilje besluttet å åpenbare sin Sønn i meg ...' (Gal 1,16)

Guds plan er at den som følger Kristus skal bli mer og mer lik Kristus. Da er det noe som må dø for at noe annet skal leve. Og det er der korset kommer inn.

I kanskje den beste Romerbrevskommentaren som noensinne er skrevet: 'Det normale kristenliv', poengterer Watchman Nee at Guds ord skiller mellom begrepene 'synd' og 'synder'.

'Uansett hvor mange synder jeg gjør, så er det alltid et syndeprinsipp bak det hele. Jeg trenger tilgivelse for mine synder, men jeg trenger frigjørelse fra syndens makt. Det første berører min samvittighet, det siste livet mitt. Jeg kan få tilgivelse for alle mine synder, men på grunn av min synd vil det ikke bli noen varig fred i mitt indre,' skriver Watchman Nee i Det normale kristenliv, Logos forlag, side 10.

Og så skildrer han Guds dobbelte botemiddel: blodet og korset. Han skriver at 'blodet har å gjøre med hva vi har gjort, mens korset har å gjøre med hva vi er. Blodet fjerner våre synder, men korset angriper årsaken til våre syndige tilbøyeligheter'.

Dette skille er så viktig at jeg skal bruke en hel artikkel til å forklare forskjellen. Den kommer på bloggen i morgen.

(fortsettes)

1 kommentar:

Sigurd Heiervang sa...

Takk Bjørn Olav for at du deler din innsikt og erfaring med oss, dine brødre. Måtte Krisus forherliges også gjennom vår liv, på en måte som lyser opp veien til et liv med og for Gud for de menneskene vi møter på vår vei.