For to år siden skrev jeg om en anabaptistisk delegasjon som dro til Israel for å be jødene om tilgivelse, for deres unnfallenhet og manglende engasjement for Israels land og folk gjennom tiden.
18.-25. november returnerte en gruppe på 27 anabaptister, som representerer både Amish-folket og mennonitene, til Israel for å fortsette forsoningsarbeidet. For Al Longenecker, en diakon fra Lancaster Mennonite Conference, som deltok i begge delegasjonene sammen med sin kone Ada, var reisen en mulighet til å gjøre opp for noen av historiens synder.
Som et slag i magen
For noen år siden befant Longenecker seg på et fly og ble da sittende ved siden av en rabbiner. De kom i samtale om forfølgelsen av jødene forårsaket av kristne. Longenecker kunne da fortelle rabbineren: 'Mitt folk (mennonitene) drepte aldri noen av ditt folk, fordi vi tar ikke livet av noe menneske'.
'Og jeg kjente meg vel ved å kunne si det,' forteller Longenecker. Men så leste han en artikkel i Gospel Herald, om mennonitene i Tyskland under 2.verdenskrig. Da fikk han seg en ubehagelig opplevelse. Ingen mennoniter hadde løftet en finger for å hjelpe jødene.
'Det var som et slag i mellomgulvet - dette visste jeg ikke', forteller Longenecker. Han begynte å lete etter en mulighet til å be dagens jøder om tilgivelse for denne unnfallenheten.
Han ble derfor deltager i en delegasjon som reiste til Israel både i 2010 og 2012. I 2010 overleverte de en skriftlig uttalelse adressert til ulike jødiske ledere, hvor de ba om tilgivelse for anabaptistenes 'stolthet og selvsentrering ved å ignorere den plikt de hadde mot det jødiske folk og staten Israel'.
I 2010 fokuserte de på relasjonsbygging. De reiste rundt i Israel, møtte jødiske ledere og samtale om fred, forståelse og forsoning.
I forbindelse med årets reise fant de flere som virkelig lyttet til det de sa. Det gjorde inntrykk at de kom tilbake enda en gang. Det er ikke så ofte kristne ber om tilgivelse overfor jødene.
Ikke like populært
Forsoningsreisen til Israel er ikke bare populær blant de ulike anabaptistiske gruppene. Mange av dem er nemlig opptatt av den vanskelige situasjonen for den palestinske sivilbefolkningen. Men Lloyd Hoover, en biskop fra Lancaster Mennonite Conference, som var med delegasjonen nå i 2012, sier det slik at de både bærer på en bekymring for palestinerne, samtidig som de bærer på en djup respekt for israelerne.
Forsoningsreisen falt sammen med utbruddet av konflikten mellom Israel og Gaza. Men til tross for at de kom midt oppe i krigshandlingene, kjente gruppen en djup fred med å være i Israel og at de var på et guddommelig oppdrag.
På bildet ser vi fra venstre Ben Girod og til høyre Henry Yoder, som overrekker en gave til Yona Metzger, sjef-rabbineren for Ashkenazi-jødene i Israel, som bærer innskriften fra Rut 1,16.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar