tirsdag, desember 11, 2012

100 år gammel avis lever i beste velgående

Som gammel journalist holder jeg fast ved at papiravisen er best. Digitale aviser kan ikke måle seg med det å bla i en god avis som lukter papir!

Men det blir ikke lettere å beholde papiravisene. Selv gode og riktig gamle aviser må gi tapt. Som i Canada.

De siste årene har to betydningsfulle tyske aviser publisert i Canada opphørt å eksistere. Det dreier seg om 'Die Mennonitische Rundschau', som måtte legge inn årene i 2007 etter 127 års publiseringsvirksomhet, og 'Der Bote', som opphørte i 2008 etter 85 års avisdrift. Etterkommerne av tysktalende anabaptister, har enten endret språk til engelsk, eller flyttet til mer avsidesliggende deler av verden.

Men fortsatt eksisterer den to-språklige avisen 'Herold der Wahrheit' (Sannhetens Herold), som utkommer hver måned og som i år kan feire sitt 100 års jubileum. Avisen utgis av Amish Publishing Company.

Historien begynner i 1864
'Herold der Wahrheit' har tatt sitt navn fra en avis som første gang ble publisert i 1864. Den ble grunnlagt av John F. Funk, som var oldebarnet til biskop Heinrich Funck, en av emigrantene fra Russland som kom til Pennsylvania før 1720 med skipet 'Friendship'. Redaktør Funk ble en nær venn og medarbeidet med Dwight L. Moody. Denne avisen, hadde 1200 abonnenter etter bare et år, og kom både i en tysk og en engelsk utgave. Den tysktalende avisen hadde mange abonnenter blant mennonitene i Russland. Den engelske utgaven slo seg sammen med The Gospel Banner (Evangelie-Banneret) i 1908, og ble til Gospel Herold, hovedorganet for The Mennonite Church. Den tyske utgaven opphørte så i 1901, som offer for språkendringen blant nord-amerikanske mennoniter.

Et tiår senere realiserte to menn fra Iowa - Samuel D. Guenge­rich and Jacob F. Swartzentruber -  som tilhørte Old-Order Amish en drøm om en ny tysk/engelsk avis.

De to etablerte 'Herold der Wahrheit' i 1912 med det håp at den skulle være me å bevare språket, spiritualiteten og kristen trofasthet som de fryktet var i ferd med å gå tapt.

Andaktsliv
I 1920 etablerte de to Amish Mennonite Publishing Association for å stå for avisdriften. I dag drives avisen av folk knyttet til Amish.

Hver utgave begynner med et andaktstykke, som skrives i form av en lederartikkel. Så følger flere artikler om bibelske emner, historie og praktisk kristent liv. Alt dette på tysk. Så følger en engelsk seksjon med det samme stoffet. Artikler som ikke er skrevet av de tre redaktørene, blir for det meste sendt inn fra leserne, som henter stoff fra andre konservative blader.

Det finnes en egen avdeling i bladet for stoff myntet på barn- og ungdom. Her finner man kryssord, Bibel-quiz og små brev. Barna kan tjene penger på å løse oppgavene. Fra to til 25 cents!

Avisen fortsetter å trykke artikler skrevet av tidlige anabaptister som Dietrich Philips eller Menno Simons.

Hovedtemaer som behandles handler om ydmykhet, enkelhet, omvendelse, utfordringer med menighetsenhet, synd og utstøtelse. Det legges vekt på Bibelens autoritet og læremessig klarhet og frykt for verdslighet.

På bildet ser vi en eldre utgave av Herold der Wahrheit.

Ingen kommentarer: