søndag, desember 09, 2012

Kristent fredsskapende arbeid i Bolivia

Adrienne Wiebe, til høyre på bildet, var nylig i Bolivia, for å studere hvordan mennonitene i landet har levd ut Saligprisningene i Jesu bergpreken. Hun ble sterkt grepet av det fredsskapende arbeidet mennonitene driver i Santa Cruz.

De er særlig tre karakteristiske trekk Adrienne Wiebe har merket seg:

Medlemmene av de lav-tysk talende mennonite koloniene i Bolivia tror at om de skal være tro mot Jesus må de leve enkelt og fredelig i løst sammenknyttede kommuniteter, adskilt fra verden. Det finnes omlag 60.000 mennoniter som lever i 70 kolonier i lavlandet i den østlige delen av Bolivia. Dette er mennoniter som har emigrert fra Canada, Mexico og Paraguay siden 1950-tallet. Her har de forsøkt å leve ut sin alternative visjon i kommuniteter bygget rundt landbruksvirksomhet. Trofasthet i deres dagligliv handler om gudstjenesteliv, produsere deres egen mat, enkel livsstil også med hensyn til hvordan man kler seg, og avvisning av deltagelse i militærtjeneste. De satser også på privat skoleundervisning.

Spansk-talende menigheter i Santa Cruz
De spansk-talende mennonite menighetene i Santa Cruz området ble grunnlagt av hjelpearbeidere fra Mennonitenes Sentralkomite på 1970-tallet, og ble senere hjulpet av misjonærer fra Nord-Amerika og Argentina. Det er for tiden åtte slike menigheter i Santa Cruz med et sterkt evangelikalt perspektiv.

I gudstjenestene legges det sterkt vekt på det å ha fred med Gud, og å leve i fred med sine medmennesker. Menighetene responderer både på åndelige og materielle behov.

Disse åtte menighetene samarbeider om et dagsenter for å hjelpe fattige alene-foreldre. De er også veldig opptatt av hvordan de kan hjelpe unge bolivianere som skal fullføre sin obligatoriske militærtjeneste til å se alternativer til denne.

Fredsengasjement
De siste årene har arbeidere fra Mennonitenes Sentralkomite begynt å ta aktive skritt for å involvere seg i fredsarbeid i de ulike inter-etniske og regionale konfliktene i Bolivia. De har startet det de kaller 'Platforma por la Paz' - 'Fredsplatformen'. Dette er et forum for sivile samfunnsorganisasjoner kan dele, lære og arbeide sammen for å skape fred i regionen. Nylig ble det holdt et todagers seminar om hvordan man kan håndtere vold i byene.

Ingen kommentarer: