søndag, november 25, 2018

Siste nytt fra Deir-Mar Musa klosteret i Syria

Jeg ble så glad når jeg så dette bildet fra Deir Mar Musa klosteret utenfor Damaskus i Syria, tidlig i dag morges. Endelig et livstegn fra gode venner vi ber daglig for!

I dag har roen kommet tilbake til regionen.  Under hele den forferdelige krigen og truslene fra IS og andre islamistiske grupperinger, har brødrene og søstrene tilhørende Al-Khalil-kommuniteten, grunnlagt av fader Paolo Dali'oglio, fortsatt med å feire sine gudstjenester og bedt sine tidebønner. Ved minst to anledninger har de hatt besøk av bevæpnede islamister, også under gudstjenesten, men de har ikke gjort dem noe ondt. Men ingen har glemt kampene mellom 2012-2013. Klosteret ble da fanget i kryssilden mellom de revolusjonære gruppene som hadde forskanset seg i fjellet like ovenfor klosteret, og troppene til regimet nede i dalen. I tre måneder var Deir Mar Mura klosterert uten elektrisitet og telefonforbindelse.

Al-Khalil-kommuniteten har i dag tre avdelinger. Den ene er Mar Musa i Syria, som nå ledes av fader Jihad og søster Dimah, og som bare består av syrere, mens de to andre kommunitetene befinner seg i Cori i Italia og Sulaimaniyah i Irak. Fader Jihad og søster Dimah veksler mellom å bo i fellesskapet i Syria og Italia på grunn av studier, mens broder Youssef og broder Boutros bor permanent i Deir Mar Musa kommuniteten. Overoppsynet med kommuniten i Deir Mar Musa er det søster Houda som har. Her i Deir-Mar Musa støpes det lys og ost, og foruten medlemmene av kommuniteten, deltar også lekfolk i arbeidet på gården som drives her. Hit kommer også mange muslimer. De dras hit av den vennllige, fredfylte atmosfæren som preges av mye bønn.

Tre ganger om dagen samles kommuniteten for å drikke kaffe og te for å dele fellesskap sammen. Dette kommer i tillegg til den daglige gudstjenestefeiringen og tidebønnene.

Som jeg har skrevet mange ganger her på bloggen ble grunnleggeren av Al-Khalil kommuniteten, fader Paolo, kidnappet av IS i 2013. Hva som har skjedd med ham er uvisst, men man antar nå at han er død. Øyenvitner har sagt at IS drepte ham og kastet liket ned i en brønn sammen med mange andre mennesker.

Det katolske nettstedet La Croix, som har spesialisert seg på videreformidle informasjon fra og om den lidende kirke, og hvor jeg har hentet noe av informasjonen til denne artikkelen, kan fortelle at søster Dimah arbeider ved en skole i Homs. Deir-Mar Musa kommuniteten er involvert i det lokale livet og finansierer en barnehage i byen Nebek, som ligger i nærheten av klosteret. Den er for barn i alderen tre til fem år.

Kristi himmelfartskapellet er så heldig at vi har fått et trekors i gave fra Deir-Mar Musa kommuniteten. Hver gang vi er der, og spesielt under i forbindelse med vår onsdags-gudstjeneste, minner det oss om å be for våre venner i Deir-Mar Musa og hele den lidende kirke. Står du med oss i bønn?

Billedtekst: Fader Paolo i Deir-Mar Musa. Foto: La Croix

Ingen kommentarer: