tirsdag, juni 04, 2019

Er sorte kirker mindre verdt enn hvites?

Brannen i Notre Dame fikk hele verdens oppmerksomhet.  Det var hovedsaken i nyhetsendinger på fjernsyn, i radio og aviser. Verdens ledere kom med uttalelser, og det ble satt i gang en internasjonal pengeinnsamling for å gjenreise dette kulturminnet av dimensjoner. Det hele var en tragisk hendelse.

Men når tre baptistkirker i Lousianna, USA, med altoverveiende sorte medlemmer, ble satt fyr på og brant ned til grunnen, var ikke de store avisene eller TV-kanalene der. Jeg tenker på brannene i Greater Baptist Church i Opelousas (bildet), St.Mary Baptist Church og Mount Pleasant Baptist Church. Disse tre kirkene brant omtrent samtidig. Joda, noen aviser skrev og noen TV-selskaper dekket dette, men i forhold til dekningen av brannen i Notre Dame, var det det heller stille. Øredøvende og svært bekymringfullt stille.

Har det hele noe med hvit overlegenhet å gjøre?

I de tre baptistkirkene var det store flertallet sorte-amerikanere. En av brannstifterne som er arrestert er hvit.

Smerter det mer når hvite menneskers kirker og kulturinstitusjoner brenner, enn når sorte kirker brenner? Er Notre Dame viktigere enn de tre baptistkirkene?

I etterkant av disse fire kirkebrannene er det lov å undres og stille noen spørsmål. Jeg har ikke hørt om noen internasjonal innsamlingsaksjon for å gjenreise de tre baptistkirkene og heller ikke observert noen kommentarer fra statsledere.

Ingen kommentarer: