søndag, juni 16, 2019

Et lys i den beksvarte natten

I dag har jeg brukt noe av dagen til å se en dokumentarfilm om Ukraina. Deler av historien handlet om byen Lviv, og som ikke bare en vakker by, men som skjuler en forferdelig historie.

Før krigen var dette en av mange østeuropeiske byer med en stor jødisk befolkning. Her bodde det 160.000 jøder. De utgjorde en tredjedel av byens innbyggere. Så kom nazistene. Når krigen var over var det bare 1000 jøder igjen. Resten var drept - bare fordi de var jøder.

Denne dystre delen av historien kjente jeg til fra før, men jeg hadde aldri hørt om Leopold Socha og den jødiske handelsmannen Ignacy Chiger og hans familie.

Leopold Socha, var en polsk kloakkarbeider. Han utgjorde et lys i den beksvarte natten.

Ignacy Chiger klarte å unnslippe nazistene ved å gjemme seg i kloakksystemet under byen, sammen med sin lille familie. I en forferdelig stank, og med rotter og andre gnagere, rundt seg oppholdt denne familien seg her i 14 måneder. Det er ikke til å tro. Så redde de må ha vært. Ikke minst barna.

En dag ble de oppdaget. Av Leopold Socha.

Han klarte å smugle mat og vann ned til dem og reddet deres liv. Hvilken heltemodig innsats, for det var med stor fare for hans og den jødiske familiens liv.

Etter krigen ble Socha utnevnt av den jødiske staten som 'Rettferdig blant nasjonene', den høyeste utmerkelsen og æren en ikk-jøde kan få.

Jeg takker Gud for Leopold Socha.

Samtidig kjenner jeg på en djup sorg og fortvilelse over det hatet jødene har blitt utsatt for - og blir utsatt for. Gud forby - men med det jødehatet som sprer seg i dagens Europa - kan det skje igjen.
.


Det er visstnok laget film om familien Chiger og deres redningsmann. Den skal jeg skaffe meg. Her et bilde av familien Chiger.

Ingen kommentarer: