mandag, august 09, 2021

Om å ta vare på skaperverket


FN's nye klimarapport er dyster og skremmende lesning. Den burde få noen og enhver av oss til å tenke oss om både en og to ganger. Helt fra skapelsen av har Gud betrodd oss jorden, og gitt oss et forvalteransvar. "Ve den som ødelegger jorden!" sier Gud i Apokalypsen - Johannes Åpenbaring, og stiller dem til ansvar som ødelegger Guds fantastiske skaperverk.

Jeg ble utrolig trist når jeg leste uttalelsen til en kjent forkynner som uttalte at klimakampen var en demonisk forførelse og at verk av Satan selv, og at vi som kristne ikke skulle bry oss om jorden. Den skulle jo ødelegges likevel.

 Er det slik vi skal ta vare på det som er oss betrodd? Kristne burde jo heller tvert om være de første i kampen for å ta vare på dette fantastiske skaperverket. Nå gjør miljøødeleggelser og klimaendringer deler av jorden ubeboelig for mennesker. Enorme skogbranner som legger alt i grus, og temperaturer som er uutholdelige for folk flest, er konsekvensen av at vi er i ferd med å ødelegge livsgrunnlaget vårt. Jeg kjenner bare en som er interessert i at dette skal skje, og det er den onde selv. Om ham sier Jesus: "Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge." (Joh 10,10)

Våre norske kristenrøtter er keltiske. Den keltisk-kristne spiritualiteten har et nært forhold til skaperverket. La oss vende tilbake til våre trosrøtter og ta vare på alt Gud har skapt. La oss be for jorden og velsigne den, mens vi venter på nye himler og en ny jord. Og la oss be for våre politikere som står overfor vanskelige beslutninger. 

Ingen kommentarer: