fredag, november 12, 2021

Be for den spente situasjonen mellom Hvite-Russland og Polen


Det pågår for tiden et høyt spill om Europas sikkerhet, hvor migranter er blitt de menneskelige sjakkbrikkene som Europas siste diktator spiller med. Frykten råder langs grensa mellom Hvite-Russland og Polen, og toppet seg i går da russiske bombefly fløy over området på hvite-russisk side. 3000-4000 migranter er fanget i ingenmannsland. De er busset hit av president Lukasjenko i den ene hensikt å destabilisere Europa, og som hevn for EUs sanksjoner mot klaare brudd på menneskerettighetene i Hvite-Russland. 

På hvite-russisk side står det politi med finlandshetter for å skjule identiteten sin, og presser migrantene over på polsk side, mens Polen på sin side, i følge landets egen forsvarsminister, Mariuz Blaszczak, har utplassert over 15.000 soldater for å passe på at migrantene ikke kommer seg inn i Polen. Det er kaldt, rått og vått i dette myrområdet. Ikke akkurat det migrantene var forespeilet da Hvite-Russland åpet for flyreiser mellom Irak og Tyrkia og lokket med gjennomreise for migrantene mellom avreiselandet og det forgjettede Tyskland. Lite ante vel de at de kynisk ville bli brukt i et storpolitisk maktspill.

Som forbedere er vi kalt til å be inn i denne situasjonen. Vi trenger å be Gud gi oss visdom til hvordan vi skal be. Det er ikke bare Hvite-Russlaand og Polen som er involvert i denne spente situasjonen, men også Russland og Europa. Be ikke minst for migrantene og de som forsøker å hjelpe dem, men be også for våre trossøsken i både Hvite-Russland, om klokskap og visdom til hvordan de må forberede seg i den situasjonen som har oppstått og be for de som forsøker å finne en løsning på situasjonen før den eskalerer. Polen vil nå bygge en 100 kilometer lang mur langs grensa, og Hvite-Russland truer med å stenge av for gassleveranser til Europa. 

Ingen kommentarer: