mandag, november 15, 2021

Det spisser seg til på grensa mellom Polen og Hvite-Russland


Det kommer sterkt motstridende meldinger om den svært spente situasjonen mellom Polen og Hvite-Russland. Polske myndigheter hevder at Hvite-Russland i morgentimene i dag har fraktet hundrevis av migranter til grenseovergangen ved Kuznica. De står ansikt til ansikt med polske soldater på den andre siden av piggtrådgjerdet. Store grupper av migranter skal ha blitt fraktet til grensen av hviterussiske styrker. Den polske viseinnenriksministeren Maciej Wasik sier at de polske militære styrkene er forberedt for alle utfall - også det verst tenkelige, nemlig et militært angrep. 

På den andre siden har vi Hvite-Russlands president, Alexandr Lukasjenko som på sin side sier at han har brukt morgentimene på å få migrantene til å gjøre vendereis. I et intervju med det statlige nyhetsbyrået Beita sier Lukasjenko at Hvite-Russland ikke ønsker noen konflikt, og at Hvite-Russland også kan fly migranter direkte til Tyskland. Problemet, i følge Lukasjenko er at migrantene ikke vil. 

Det han ikke nevner er at tusenvis av migranter er blitt lokket til landets grense med Polen og Litauen gjennom falske pakketurer til EU.

Lukasjenkos uttalelser kommer samtidig med at EUs medlemsland sitter i møte for å vedta nye sanksjoner mot Hvite-Russland, så kanskje er han i ferd med å få kalde føtter når det gradvis går opp for ham at han ikke vil lykkes med å bruke menneskelige skjold.

La oss fortsette å be inn i denne situasjonen, som har potensiale i deg til å få vidtgående konsekvener ikke bare for Polen og Hvite-Russlands innbyggere, men for hele Europa. 

Ingen kommentarer: