tirsdag, november 09, 2021

I kveld tenner vi lys for å minnes Krystallnatten


Så har kvelden kommet og May Sissel har tent den syvarmede lysestaken vi kjøpte under et av våre besøk i Jerusalem. Vi gjør det for å minnes de mange jøder som ble drept i nazistenes utryddelsesleire. Natten mellom 9.-10. november 1938 er en beksvart natt i verdenshistorien. De ble innledet med den såkalte 'Krystallnatten'. Krystallnatten var en nøye planlagt aksjon fra nazistenes side. Jødehatet nådde nå en ny høyde. Krystallnatten markerer nemlig overgangen fra diskriminering av den jødiske befolkningen i Tyskland til utryddelse av alle jøder i Det tredje riket. Denne natten  for 83 år siden gikk nazistske stormtropper løs på jøder og alt jødisk i Tyskland, og antente jødehatet i nasjon etter nasjon.

For 83 år siden var dette en redselskveld- og natt for jødene i Tyskland og Østerrike. Dagen er kjent som Krystallnatten eller Novemberpogromen. Denne natten innledet nasjonalsosialistene omfattende pogromer i disse to landene. 200 jøder ble slått ihjel, 267 synagoger brent ned og over 7500 butikker vandalisert. I tillegg ble mer enn 26.000 jøder ført til konsentrasjonsleire, hovedsaklig til Buchenwald, Dachau og Sachsenhausen.

Dette er historie. Grusom historie.

Men jødehatet stanset ikke med Krystallnatten eller utryddelsesleirene. Antisemittismen er høyst levende. Dens demoner har krøpet inn i mennesker som fyller gatene i byer i Hellas, Ungarn, Russland, Polen. Det er illevarslende. 

I Sverige og Norge utsettes jøder for hat.

Det kan vi ikke stilltiende være vitner til. Vi må reise oss og si fra tydelig. 

Blir du med på å tenne lys i kveld?

Foto: May Sissel Hansen

Ingen kommentarer: