mandag, november 15, 2021

Polske høyrenasjonalister ropte 'død over jødene'


Polske nasjonalister ropte «måtte jødene dø» da de brente en bok som representerte en historisk pakt som beskytter rettighetene til Polens jøder.

Boken som ble brent torsdag ved et møte i Kalisz, en by med rundt 100 000 innbyggere som ligger 120 mil sørvest for Warszawa, var en del av en serie nasjonalistiske hendelser den 11. november, National Independence Day, som er årsdagen for da Polen gjenvant sin suverenitet i 1918.

Videoer og øyenvitneberetninger på sosiale medier viser at Wojciech Olszański, en høyreekstrem aktivist, tente på en bok med rødt cover som var ment å symbolisere statuttene til Kalisz. 

Dokumentet utstedt i 1264 av prins Bolesław den fromme regulerte den juridiske statusen til jøder som bodde i Polen og ga en viss beskyttelse gjennom å straffe angrep på dem. Statuttene fungerte som det juridiske grunnlaget for forholdet mellom ikke-jøder og jøder i Polen i århundrer senere.

Billedtekst: Nasjonalistiske demonstranter brenner en bok som representerer en historisk pakt som beskytter rettighetene til Polens jøder i Kalisz, Polen, 11. november 2021. (Skjermbilde fra Karolina Pawliczak/Twitter)

Kilde: The Times of Israel.

Ingen kommentarer: