fredag, oktober 13, 2006

Norsk jødehat i går og idag

I kjølvannet av den senere tids diskusjon om hvorvidt Norge er et av de landene i Europa hvor hatet mot jødene og Israel er størst, er det veldig interessant å se tilbake på vår nære historie. Forskningsdirektøren ved Senter for studier av Holocaust, Odd-Bjørn Fure, karakteriserer regimet til Nasjonal Samling i Norge som ett av de mest ekstreme av alle europeiske regimer som samarbeidet med Hitler-Tyskland. Fakstisk var det slik at tyskerne fant det nødvendig å stagge nordmennene i deres iver etter å deportere jøder! Jødehatets underliggende strømmer finnes nok fortsatt, og kommer stadig til overflaten. Jostein Gaarders famøse kronikk i Aftenposten er bare et symptom på dette. Attentatplanene mot den jødiske synagogen, og drapsplanene mot den israelske ambassadøren andre kjennetegn på det samme. Mens jeg arbeidet i lokalavisen Samhold, og skrev om jødehatet i dagens Norge, fikk vi malt hakekors og navet "jødeelsker" på veggen til avishuset. Når jeg har vært med på fredelige støttedemonstrasjoner i Oslo for Israel, er vi ved flere anledninger blitt utsatt for verbale haterklæringer og antisemittiske utfall. Dette har både vært fra nordmenn og fra muslimer. Vi må ikke glemme at den største politiaksjonen som har vært gjennomført i Norge, skjedde 25. og 26. november 1942 da 532 jøder ble overlatt til tyske myndigheter. Dette skjedde altså med såkalt gode nordmenns hjelp! Vi var faktisk overivrige, i følge de tyske myndighetene, til å hjelpe til med å få jødene ut av landet. I alt ble 771 norske jøder deportert. Bare 34 overlevde. Faktisk var vi så ivrige etter å kvitte oss med jødene, at da de ansvarlige for jødedepartementet i Reichssicherheitshauptant i Berlin fikk høre om arrestasjonene, sendte de øyeblikkelig et telegram for å fortelle at jøder som var gift med ikke jøder ikke skulle deporteres. Statsborgere av nøytrale stater, stater på det amerikanske kontinentet og innen det britiske imperiet, eller av samarbeidsregimer som ønsket å beskytte sine jødiske borgere, skulle heller ikke deporteres. I Norge samlet vi alle jødene som kunne finnes, sørget for å arrestere dem, og sende dem til utryddelsesleirene i Nazi-Tyskland!

Hvor sterkt jødehatet var i Norge under krigen ser vi enda bedre når vi sammenligner oss med situasjonen på samme tid i Danmark og Finland. I Danmark ble "bare" 60 av landets 7800 jøder sendt til utryddelsesleirene i Tyskland, i Finland syv av 2000. Og for bare å nevne et land til, Bulgaria. Der ble alle jøder som hadde bulgarsk statsborgerskap beskyttet. Vi har sannelig intet å skryte av i Norge. Det er blod på våre hender. Og jødehatet ulmer fortsatt. I disse dager pågår det en rettsak mot lederen for Vigrid, som vil drive alle jøder ut av Norge.

3 kommentarer:

oddelv sa...

Fint at du skriver om dette. , Bjørn Olav. Kan i denne forbindelse nevne Vebjørn Selbekk's bok "Jødehat på norsk" , som selges over bl.a. www.miff.no
Han skriver at da frigjøringen kom og de norske fangene i Tyskland skulle hentes hjem etter krigen ville ikke daværende statsminister Nygaardsvoll ha noe med de norske jødene å gjøre. De var ikke nordmenn i hans øyne, selv om de aldri hadde bodd i noe annet land enn Norge. De ble stående igjen . Han mente de kunne haike hjem. Skam for Norge dette.

(Kom til å plassere denne også på forrige blogg.)

Bjørn Olav sa...

Nordmenns behandling av jødene er et svært mørkt kapitel i vår historie, og det er skremmende å se hvordan hatet mot jødene og mot Israel som nasjon fortsatt er levende i Norge. Selbekks bok burde studeres av mange. Anbefaler også sterkt et besøk på Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter, som holder til på Villa Grande, på Bygdøy. Åpningstidene er: 10.00-16.00 tirsdag-fredag og 11.00-16.30-lørdag og søndag. Senteret er stengt mandager. Voksne betaler 50 kr for å komme inn, barn kr 25 og familier kr 75. Skoleklasser går gratis.

Anonym sa...

Fant denne siden pga en annen ny artikkel denne måned. Se linken jeg gir under.

Det er en klassisk taktikk du viser i bloggartikkel: Dyrk frem skyldfølelsen hos de som ikke støtter jødene fullt ut. Minn om gamle saker og spre skyldfølelsen idag.
Vi vet jøder hjalp til med masseutryddelser under krigen. Nektet de ble de selv skutt. Norsk politi under tysk kontroll hjalp til med utvisning av jøder under krigen. Nektet de ble det nok Grini eller nakkeskudd der også. INGEN i Norge skal i dag føle seg dårlige av den grunn.
Israel kan ikke være ukritiserbare fordi ille ting har skjedd med folket før