lørdag, november 22, 2008

Narayan Paul - en pionermisjonær blant Sora-folket, del 1





Jeg vil tro at Narayan Paul er et ukjent navn for kristenfolket i Norge. Denne mannen, som døde 12. juni i år, var pionermisjonær blant Sora folket i Srikakulam i Andhra Pradesh i India. I 35 år hadde han sitt virke blant dette folket for det som er blitt kalt Open Brethren, hovedgrenen av Plymouth-brødrene, og hans virke bar stor frukt. På disse 35 årene av trofast tjeneste planet Narayan Paul 200 menigheter, han så 12.000 mennesker omvendt til Gud, og han døpte 4000 mennesker til Kristus! Det blir liksom litt smått og provinsielt det vi driver med her i Norden, når man leser slikt, enda vi av og til later til å tro at vi er det absolutte sentrum for det Gud gjør på vår klode. Tenk på hva Gud holder på med på steder vi knapt har hørt om, og med mennesker vi aldri har hørt eller lest om i noen norsk kristen avis!

Narayan Paul ble 74 år. De som kjente ham husker man for hans smil, latter, vitser, sanger og Kristuslikhet. Han planet over 100 menigheter på høydedragene til grensene mot Andhra og etterhvert så kjente Orissa. Når alderen begynte å tynge ham overgav han mye av ansvaret for disse forsamlingene til andre. Hans sønn Timoteus fikk tilsyn med 138 menigheter, hans svigersønn Silas tok på seg ansvaret for 26, mens Narayan beholdt ansvaret for tilsyn med 53 menigheter frem til sin død!

Han ble kalt "stammenes far", og selv fiendene til disse stammene behandlet ham med respekt. Hans store kjærlighet for Sora-folket gav ham innpass mange steder. Han levde som en av demm og kledde seg slik de gjorde. I de 35 årene han fikk virke for Jesus grunnla han New Life Association, Betania sykehuset for å ta seg av de syke og lidende, Nådehjemmet for å ta seg av foreldreløse barn, en bibelskole for å trene misjonærer, en grunnskole for de fattige, og drev spesielle programmer for å hjelpe enkene.

Når Narayan Paul ble kalt til å følge i Jesu fotspor hadde han en trygg og sikker jobb, som han oppgav. På sine første misjonsreiser ble han slått og sparket og led mye vondt. Da han fikk Guds kall til å nå Sora-folket på 1970-tallet fantes det ikke en eneste kristen blant dem. Når han gikk inn i landsbyene deres, ble han truet på livet løs. De skjøt mot ham med giftpiler. Så dro han bare utenfor byportene og oppholdt seg der i bønn, til det ble gitt ham en ny anledning til å komme inn! Mange år senere, etter at Sora-folket hadde fått tatt imot Jesus, vasket de samme folkene som hadde kastet ut Narayan Paul, hans føtter. Slik respekt og takknemlighet hadde de fått for ham.

Dagens bloggbilder er bilder brukt i begravelsen hans. På det store bildet ses deler av de som fulgte ham til graven.

1 kommentar:

Anonym sa...

BjornOlav,du har ett inlägg i bloggen predikant utan stemme,
som är ett ord speciellt till dej.
Ta det till dej.
Karin