mandag, desember 15, 2008

80 år gammel baptistmenighet med stor innflytelse i Ukraina





21. september i år kunne kristne i en liten landsby i Ukraina ved navn Kalinovka i Nezhinskij distriktet feire 80 års jubileet til baptistkirken. Historien om denne lille menigheten er historien om evangeliets lys som skinner i mørket, og om mennesker som finner evig liv i Jesus Kristus. Samme dag som menigheten skulle feire sitt 80 års jubileum var det også høsttakkefest, men menighetens medlemmer var bekymret da de oppdaget at det regnet. Hvem ville komme fra de omkringliggende menighetene for å feire menighetens jubileum når regnet strømmet ned? Men regnet satte ikke noen stopper for festlighetene, eller de besøkende!

Menighetsdiakon Peter Yarmolenko forteller at den lille menigheten har hatt en stor innflytelse på mange mennesker gjennom årenes løp. Det er så mange kristne fra ulike deler av Ukraina som kan takke menigheten i Kalinovka for at de har fått del i livet med Jesus. "Selv om menigheten her skulle opphøre å eksistere fordi det ikke lenger ville være lokale medlemmer, vil det fortsette å komme mennesker hit til Kalinovka som kan fortelle om hva menigheten fikk bety for dem, i lange tider fremover," sier Peter Yarmolenko. På de 80 årene menigheten har eksistert har over 100 mennesker kommet til tro bare i Kalinovka.

Historien om baptistmenigheten i Kalinovka begynner i 1914, med en mann ved navn Michael Yarmolenko. Han bodde i landsbyen Bezuglovka i Nezhinskij distriktet. Under den første verdenskrigs kamphandlinger ble han tatt til fange og ført til Tyskland. Her frelst og da han kom hjem grunnla han en baptistmenighet på sitt hjemsted. På begynnelsen av 1900-tallet besto baptistmenigheten i Bezuglovka av fire familier. De bestemte seg for å flytte til et sted nord for Bezuglovka og bygget opp en bondegård der. Denne bondegården ble så selve utgangspunket for landsbyen Kalinovka. Siden den gang er Kalinovka blitt et åndelig senter for en liten region som også inneholder landsbyene Bezuglovka, Komarovka, Kravchikha og Bolshaya Doroga. Mange mennesker fra disse omkringliggende landsbyene har kommet til tro på Herren Jesus i baptistkirken i Kalinovka.

I dag er Kalinovka et fraflyttingsområde. Menigheten gleder seg over de 80 årene den har eksistrert og den velsignelse den har vært og er i området. Menigheten består i dag av 18 personer som bor i selve Kalinovka. De deler fellesskap med en annen baptistmenighet i landsbyen Komarovka som har 14 medlemmer. Sammen møtes de i et bedehus i i Kalinovka, et hus som tilhørte deres pastor Michael Matveevich Tkachenko. Han er nå død og menigheten har for tiden ingen pastor. Den får hjelp av fra en bror i menigheten i Komarovka, Nikolaij Mihajlovich Shevchenko. Hver søndag drar man en kjerre med seg med mat og annet de trenger, og resten av de som bor i Komarovka begir seg i vei til landsbyen i Kalinovka for å prise Herren sammen og bryte brødet i en felles gudstjeneste.

La oss be for våre søsken i disse områdene av Ukraina.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg blir så dypt grepet av å lese om disse enkle troende fra disse ukrainske landbyene. I det virrar av røster som finnes i dag, - her finner vi de sanne troende! Jan Roger

Anonym sa...

Så spennende å lese om dette. Dette vil vi ha mer av.