fredag, desember 05, 2008

Døperen Johannes var en beder



Mens jeg trasket opp og ned sykehuskorridorer i går, kom jeg til å tenke på noe legen Lukas skriver om døperen Johannes. Disiplene var sammen med Jesus da han ba. Da er det at en av dem sier til Jesus:

"Herre, lær oss å be, SLIK SOM JOHANNES LÆRTE DISIPLENE SINE." (Luk 11,1)

Jeg har ikke tenkt på dette før: Døperen Johannes var en beder.

Jeg har tenkt på han som veirydderen, forløperen, den radikale omvendelsesforkynneren, døperen. Men ikke som bederen. Men det kommer jo så tydelig frem i dette verset fra Lukasevangeliet. Døperen Johannes var en beder, og han lærte sine disipler å be. De lærte gjennom å se og høre ham be, og de lærte gjennom hans undervisning.

Når jeg tenker på hvor radikal Johannes var, så var han sikkert også radikal på bønnens område! Han var ganske sikkert en djerv beder. Jeg tenker at han også på dette området var ekstrem, vill og intens. Vi må ikke glemme at han var en nasireer, altså en innviet person, som hadde gitt løfte til Gud om å leve hellig og avsondret for en tid.

Det er interessant å lese det Lukas skriver om ham i det første kapitlet av sitt evangelium:

"Men barnet vokste opp og ble sterkt i ånden. Han var i ødemarken til den dagen da han skulle stå fram for Israel." (Luk 1,80 - min uth)

Johannes var forløperen for Jesus. Han virket i en bestemt tid, og for en bestemt tid. Da tiden var inne for Johannes, gikk han bokstavelig talt ut i ørkenen, eller ødemarken, for å be inntil Herrens ord kom til ham.

Jeg synes det er veldig interessant at han holdt til i ødemarken inntil hans tid var inne. Ødemarken var hans treningssenter. Det var her hans karakter ble dannet, det var her han kjempet i bønn.

Det er også interessant å merke seg at disippelen sier til Jesus: Herre, lær oss å be.

Bønn er nemlig noe vi må lære. Det er flere måter å be på. Blant annet kan vi lære av andre. Johannes var et eksempel for sine disipler, Jesus for sine. Vi kan lære av dem, og andre som har lært å be. Som kjenner Gud. Det første steget på veien til en djupere relasjon med Gud er at vi bestemmer oss for å lære å be.

Ingen kommentarer: