lørdag, desember 27, 2008

Stå opp for Bibelen, troen og sannheten!





Pastor Charles Haddon Spurgeon var i sin samtid kjent som en mann som sto på Bibelens klippegrunn. Siden da har han vært en inspirasjon for alle som vil følge hans modige standpunkt.


I 1888 - altså for ganske nøyaktig 120 år siden - holdt Spurgeon en tale om det å holde fast ved den tro som en gang for alle er overlevert de hellige. Da Sørstatsbaptistene for noen få år siden sto overfor en situasjon der de måtte ta et oppgjør med liberale krefter innenfor egne rekker, betydde denne talen til Spuregon mye for de som så hvor det bar hen. Her er et utdrag som burde tale til oss alle, ikke minst for oss som seiler i et så urent farvann som vi gjør med sterke krefter som vi dra oss bort fra de bibelske sannhetene. Språket er kraftig, men av og til er det nødvendig å kalle en spade for en spade. I vår lefling med humanismen er det min oppfatning at vi har vært og er altfor snille med vranglærerne iblant oss:


"Vi beundrer en mann som var tydelig i sin tro - la oss si for 400 år siden, men en slik mann er i dag bare til irritasjon, og må vekk. Kall ham en trangsynt intolerant person, eller gi ham et verre navn om du kjenner til det. Men forestill deg i tider som har vært, at Luther, Zwngli, Calvin og deres samtidige hadde sagt: 'Verden har gått av hengslene, men hvis vi forsøker å få den på sporet igjen så skulle vi bare forårsake mye spetakel, og sette oss selv i dårlig lys. Så la oss gå tilbake til soverommet, trekke nattlua godt nedover ørene, og sove oss igjennom de dårlige tidene og forhåpentligvis når vi våkner opp vil verden se bedre ut.'


En slik oppførsel på deres vegne ville ha gitt oss en arv av vranglære. Årtider etter årtider ville havnet i de fordømtes dyp og de pestbefengte vranglærende klyser ville ha slukt alle. Disse menneskene elsket troen og navnet Jesus for høyt til at ville se dem trampet på.


Det er i dag som det var på reformatorenes tid - avgjørelser må tas. Dette er en dag for menn, men hvem er mannen for dagen? Vi som har fått evangeliet overlevert via martyrenes hender våger ikke å tøyse med det, eller sitte å høre det bli fornektet av forrædere, som later som de elsker det, men som inne i seg avskyr hver linje i det - hør her, mine herrer: Det kommer ennå tider! Hvis ikke Herren kommer hurtig tilbake, vil det komme nye generasjoner, og nye, og alle disse generasjonene vil bli bedervet og såret hvis vi ikke er tro mot Gud og Hans sannhet i dag. Vi er kommet til et vendepunkt langs veien. Hvis vi svinger til høyre vil kanskje våre barn og våre barnebarn gå den veien. Men hvis vi svinger til venstre, vil generasjoner som ennå ikke er født forbanne våre navn fordi vi har vært troløse mot Gud og Hans ord."

Jeg har oversatt denne delen av Spurgeons tale fra det historiske kildematerialet som ligger ute på Sørstatsbaptistenes nettside.



8 kommentarer:

Anonym sa...

Friske uttalelser! Vi hadde nok pyntet veldig på dette i dag. Men sannheten er jo at vranglærere er glupske ulver, og de skåner ingen. Hvorfor skulle vi skåne dem? Hvorfor ikke avsløre dem?

Bjørn Olav sa...

Jeg er helt enig med deg. Vi bør ikke være så redde for å si hvem vranglærerne er. Og vi bør heller ikke dele bordfellesskap med dem. Ikke om vi skal holde oss til det Bibelen faktisk har å si om de som lærer vrangt.

Anonym sa...

Jeg er glad for at dette kommer frem! Vi skulle virkelig hatt flere som Spurgeon og mange av hans like i vår tid. Er også glad for at du på Martyrkirkens venner tar for deg forfølgelsen som buddhister er skyldige i overfor kristne i Bangladesh. Det er viktig at dette kommer frem, både for de kristne som lider, og for de kristne som lefler med buddhismen. Det finnes de som mener at Jesus hentet mye fra buddhismen, og de som blander denne meget okkulte religionen sammen med kristen tro. Godt du er tydelig på å avsløre dette.

Jan Roger

Anonym sa...

Det er riktig at vi ikke skal være redde for å si hvem vranglærerne er. Det er nemlig veldig viktig. Jeg håper du fortsetter med det Bjørn Olav.

Mvh.: Birgir

Bjørn Olav sa...

Enig Birgir, vi bør nok være enda tydeligere enn vi har vært. Også med å bruke navn. Har man et pastoralt ansvar bør man fortelle flokken man er pastor for hvem rovdyrene er.

Anonym sa...

Gi beskjed hvis du er i kristiansand Bjørn. Det hadde vært flott å treffe deg!

MT

Bjørn Olav sa...

Det hadde vært veldig hyggelig. Etter planen skal jeg undervise på Omsorgsskolen i Vennesla 26.-27. januar. Nå venter jeg på en innleggelse på Feiringklinikken, så det er et visst usikkerhetsmoment. Men om det ikke blir Feiring hadde det vært veldig fint å møtes. Jeg tar toget fra Oslo søndag 25. etter gudstjenestetid, så jeg vil sannsynligvis også ha tid søndag kveld. Ta kontakt via: bolahans@online.no

Anonym sa...

Takk Bjørn O.

Jeg håper det kan la seg ordne. Det går aldri en dag uten at jeg leser bloggen din. Du setter lys på mange viktige ting.
Jeg vil be om at herren må styrke ditt legeme.

Gud velsigne deg og ditt hus.

MT :-)