søndag, desember 28, 2008

Slaget ved Harmageddon, del 1



Tiden vi lever er svært alvorlig. Alle tidens tegn viser med all tydelighet at Jesus kommer snart. Vi trenger å være forberedt! W.A. Criswell(bildet), som var pastor for First Baptist Church i Dallas i Texas i over 30 år, har vært til stor hjelp i mitt kristenliv på mange områder. Hans bok "På Klippegrunn" som Filadelfiaforlaget gav ut i sin tid fikk avgjørende betydning for mitt bibelsyn. Jeg anser ham som en solid veiviser også når det gjelder eskatologien, læren om De siste tider. I en serie artikler som begynner i dag bringer jeg utdrag fra femte bind i serien Expository Sermons on Revelation. Utganspunktet for Criswells undervisning er Åp 19,11-21:

"Og jeg så himmelen åpnet - og se: En hvit hest- Og han som sitter på den, heter Trofast og Sannferdig, og han dømmer og strider med rettferdighet. Hans øyne er som ildslue. På hans hode er det mange kroner. Han har en innskrift med et navn som ingen kjenner uten ham selv. Han er iført en kledning som er dyppet i blod, og hans navn er Guds ord. Hærene i himmelen fulgte ham på hvite hester, kledd i fint lin, hvitt og rent. Ut av hans munn går det et skarpt sverd, for at han med det skal slå hedningefolkene. Og han skal styre dem med jernstav. Han tråkker vinpressen med Guds, Den Allmektiges strenge vredes vin. På sin kledning og på sin hofte har han et navn skrevet: Kongers konge og herrers herre. Og jeg så en engel som sto i solen. Han ropte med høy røst til alle fuglene som flyrunder himmelen: Kom hit og samle dere til Guds store måltid! Dere skal ete kjøtt av konger og kjøtt av hærførere og kjøtt av helter, og kjøtt av hester og dem som sitter på dem, og kjøtt av alle - både frie menn og treller, både små og store. Jeg så dyret og jordens konger med sine hærer samlet til krig mot ham som satt på hesten, og mot hans hær. Og dyret ble grepet og sammen med det den falske profet, han som hadde gjort tegn for dyrets øyne, og med disse tegn hadde han forført dem som tok dyrets merke og tilba dets bilde. Disse to ble kastet levende i ildsjøen og brenner med svovel. De andre ble drept med sverdet som gikk ut fra hans munn som satt på hesten. Og alle fuglene ble mettet av deres kjøtt."

For en ubeskrivelig katastofe! Hvlken død og ødeleggelse! Denne fryktelige ødeleggelsen utgjør slutten på menneskehetens historie.

Slaget ved Harmageddon, krigen ved Megiddo, er scenen der vår store Gud og frelser Jesus Kristus viser seg og griper inn i den menneskelige historie. Det første verset i Åpenbaringsbokens nittende kapitel handler om Lammets bryllupsmåltid som skal feires når Guds Sønn har hentet hjem sin brud som har gjort seg ferdig til å møte Ham. Like etter Lammets bryllup er klart åpnes himmelens port for den veldige triumfskaren. Judas sier i versene 14 og 15: "Se, Herren kommer med sine ti tusener hellige for å holde dom over alle, og straffe alle ugudelige for alle de ugudelige gjerninger de har gjort, og for alle de harde ord som de har talt mot ham, de ugudelige syndere." Umiddelbart etter bryllupsmåltidet kommer vår Herre med sin hærskare av engler og med alle sine hellige. Han griper inn i den forferdelige katastrofe som Gud kaller slaget ved Harmageddon. Legg merke til at historien ikke gradvis og rolig glir over i Herrens kongedømme. Slutten blir voldsom, den finner sted under kamp. Hele jorden bader i blod på Guds Den Allmektiges store dag.

Den siste krig er beskrevet i Bibelen

Den veldige konflikt som er beskrevet i Åpenbaringens nittende kapitek er omtalt i hele Bibelen. Åpenbaringen er avsløringen, presentasjonen av Kristus ved tidens avslutning. Profetiene i såvel Det gamle som Det nye testamente sier uten unntak at denne verdens avslutning kommer til å finne sted i en omfattende, mektig og ubeskrivelig ødeleggelse. Verdenshistorien avsluttes i krig og tilitetgjørelse.

Det store slaget som knyttes til Harmageddon beskrives flere ganger i Åpenbaringen. I Åp 11,15 leser vi om den syvende basunens lyd: "Og den sjuende engel blåste i basunen. Og høye røster ble hørt i himmelen, som sa: Kongedømmet over verden tilhører nå vår Herre og hans Salvede, og han skal være konge i all evighet." Så følger en beskrivelse av hans regjeringsmakt: "Og de tjuefire eldste, som sitter for Guds åsyn på sine troner, falt på sitt ansikt og tilba Gud og sa: Vi takker deg, Herre Gud, du Allmektige, du som er og som var, fordi du har tatt i bruk din store makt og regjerer som konge. Hedningefolkene raste, men nå er din vrede kommet ...." (v.15-18a) De siste ordene sikter til den siste store krig.

(fortsettes)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Nei

Bjørn Olav sa...

Ikke helt enkelt å forstå hva du sier nei til.

Anonym sa...

Kanskje annonym mener at det ikke vil bli på denne måten
Men dette er Guds ord og slik vil det bli
Spennende lesning dette Bjørn Olav
Guds rike velsignelse.Jone

Anonym sa...

En ovanligt naiv och okunnig tolkning!

"For en ubeskrivelig katastofe! Hvlken død og ødeleggelse! Denne fryktelige ødeleggelsen utgjør slutten på menneskehetens historie."

- Är det som skildras i Upp. 19 slutet på mänsklighetens histora? Är det inte människor som Messias skall regera över med järnspira?
MVH

Bjørn Olav sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Olav sa...

Jeg hadde faktisk ventet meg en bedre analyse av deg SÅ Gerdvall! Dette var tynt. Hva begrunner du det med når du kaller dette naivt og "ukunnig"? Den nå avdøde W.A Criswell var dr.theol, pastor i mer enn 30 år i samme forsamlig, president for Sørstatsbaptistene og pastor for USA største baptistmenighet. Dessuten har du bare lest en (kanskje også del to?) av flere innlegg i denne serien.

Anonym sa...

Tror man att det Uppenbarelseboken skildrar "utgjør slutten på menneskehetens historie", så hjälper inga doktorstitlar. Till och med darbyismen lär om ett kommande gudsrike på jorden för människor.
MVH

Bjørn Olav sa...

Men er du sikker på at ikke Criswell mener det? Du trekker litt for raske slutninger Gerdwall.

Anonym sa...

Jag tycker i allmänhet att Sydstatsbaptisterna är bra, de håller fast vid det baptistiska dopet, så det är ingen aversion mot dem. Jag bara citerar det han skrev:

"For en ubeskrivelig katastofe! Hvlken død og ødeleggelse! Denne fryktelige ødeleggelsen utgjør slutten på menneskehetens historie."

Om han inte menar det han skriver, varför då inte uttrycka det.
MVH

Bjørn Olav sa...

Men det er kanskje fordi du er for rask til å trekke konklusjonen, Gerdwall. Du griper tak i en setning. Men hvem er det som skal oppleve Gudsriket? Ikke verdens despoter vel?