tirsdag, desember 02, 2008

Bethany International - en ukjent norsk pionermisjon startet som en kommunitet, del 1



Det jeg nå skal fortelle er nok for mange ukjent norsk misjonshistorie. Har du hørt om Bethany International, en misjonsorganisasjon som for tiden har 115 misjonærer i 25 land? 3000 menn og kvinner er uteksaminert siden de første begynte å studere ved Bethany College of Missions i 1948. Skolen er lokalisert i Minneapolis i Minnesota. Gjennom det som kalles GlobleServe training Network er 150 misjonstreningsskoler etablert i 39 land. Det som er annerledes og spennende med denne misjonsorganisasjonen er at den har norsk opphav, og den startet som en kommunitet. En gruppe nordmenn kom sammen for å lese Apostlenes gjerninger, i den hensikt å leve etter boka!

Det hele begynner en januardag i 1920. Det er bikkjekaldt ute. En 70 år gammel bonde følger den ene av sine to døtre til jernbanestasjonen i Woodville i Wisconsin. Hun skal besøke slektninger. For å spare tid bestemmer 70 åringen seg for å vandre langs jernbanesporet hjemover. Hørselen er blitt dårlig med årene. Han hører ikke passasjertoget som kommer bak ham, og 70 åringen blir drept. Bonden var Adolf Hegre, en norsk utvandrer. Tilbake sitter hans kone, deres to døtre og sønnen Ted. Farens død gjør at det blir umulig å fortsette på skolen. Theodore må ta seg av farmen. Han er 12 år gammel.

Når han står til konfirmasjon opplever han Guds kall om å følge Herren, men han ignorerer det og han slutter også i gå i kirken. 20 år gammel flytter han sammen med sin mor og søsteren Judith til Minneapolis. En tid livnærte han seg ved å selge klær, så støvsugere. Familien begynte å gå i den lutherske kirken som lå i nærheten av deres nye hjem. Theodore følte seg dratt mot de vennlige ungdommene i menigheten, og han begynte å ta del i menighetens sammenkomster. Han ble medlem, og tenkte at han her ville finne den fred han søkte. Gjennom forkynnelsen og de evangeliske møtene i denne lutherske kirken, fikk han undervisning om syndens realitet, og han kom i syndenød, bekjente sine synder og vendte om til Herren. Han tok imot Jesus som sin Frelser og Herre. Theodore eller Ted som han ble kalt begynte å lese Bibelen regelmessig. Han ble medlem av sangkoret, deltok i pastorens radioprogram, ble medlem av ungdoms synoden, ble søndagsskolelærer og så valgt til diakon.

Ted leste all den kristne litteraturen han kom over. Hans tørst etter åndelig liv var stor, men han kjente samtidig på stor utilfredsstillelse i sitt liv. Det ble til at han oppsøkte Sigurd Moen, en skattet sjelesørger i menigheten. Han ble sett på som den mest åndelige personen i denne lutherske kirken. Ted fortalte ham om sin lengsel etter et dypere liv med Gud, at han kjente på en slik utilfredshet i sitt liv. Han spurte om Moens hjelp, men denne kunne ikke hjelpe. Sigurd Moen sa: "Jeg kjenner på den samme utilfredsheten selv!"

Ted gikk skuffet derfra. Hjemme hos seg selv begynte han å rope ut sin nød til Herren. "Jeg er så utilfreds! Det må være mer i kristenlivet enn det jeg har!" Denne kvelden henledet Gud Teds oppmerksomhet på en bok han hadde: Andrew Murray: Total overgivelse. Ted visste at hans problemer hadde å gjøre med hans manglende overgivelse. Han leste i boken, og kom til det sted hvor Andrew Murray ber leseren be overgivelsens bønn med seg. Til å begynne med sa Ted: "Dette har jeg gjort så mange ganger før. Det leder ikke noe steds hen." Men denne kvelden kjente han at Gud mente alvor. Han overgav sitt liv i Herrens hender på nytt, sin nåværende situasjon og hele sin fremtid.

Ted Hegre var en forandret mann.

Bildet viser Ted Hegre med sin kone og deres barn.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: