onsdag, desember 03, 2008

Vi tilhører hverandre bare gjennom Kristus



Jeg vender stadig tilbake til boken "Et liv i fellesskap", skrevet av den lutherske teologen og martyren, Dietrich Bonhoeffer (bildet). Hans beskrivelse av det kristne fellesskapet, slik vi ser det utfolde seg med utgangspunkt i den første kristne forsamlingen, er troverdig. En av årsakene er at Dietrich Bonhoeffer levde det han underviste.

Det er dette slitesterke og troverdige jeg er på søken etter, og som jeg lengter etter skal leves ut i praksis.

Når apostelen Paulus skriver til den kristne forsamlingen i Filippi, beskriver han denne forsamlingen med ordet "brødrene" (Fil 1,14). I Det nye testamente beskriver dette ordet et fellesskap bestående av menn og kvinner som velger en annen måte å leve på: Jesu vei. Jesus brakte et budskap om liv, kjærlighet og håp. Han visste at menneskets åndelige behov også bestod av mat, helse, hvile, trygghet, velvære, vennskap og ubetinget aksept. Jesus sa om seg selv at Han er Veien. (Joh 14,6) Derfor viser Han også veien inn til fellesskapet. Om dette fellesskapet skriver Bonhoeffer blant annet:

"Den ene er bror for den andre bare gjennom Jesus Kristus. Jeg er bror til en annen gjennom det Jesus Kristus har gjort for meg og mot meg. Den andre er blitt min bror gjennom det Jesus Kristus har gjort for og mot ham. At vi er brødre bare gjennom Jesus Kristus, er en kjensgjerning av umåtelig betydning. Det betyr ikke at den alvorlige og fromme som kommer til meg og krever brorskap er den bror jeg får å gjøre med i fellesskapet. Nei, bror er den som er kalt til tro og liv, som er forløst av Kristus og frikjent fra sine synder. Bare det en er på grunn av Kristus er bestemmende for vårt brorskap. Fellesskapet vårt består bare i det Kristus har gjort mot oss begge. Slik er det ikke bare i begynnelsen, som om det i tidens løp skulle komme til enda noe mer i dette fellesskapet vårt. Nei, det forblir slik i all fremtid og i all evighet. Fellesskap med den andre har jeg og vil jeg komme til å ha bare gjennom Jesus Kristus. Jo ektere og dypere fellesskapet vårt blir, desto mer vil alt annet som er mellom oss tre tilbake, og desto mer vil ene og alene Jesus Kristus og Hans verk bli klarere og renere levende mellom oss.

Vi tilhører hverandre bare gjennom Kristus, men gjennom Kristus tilhører vi også virkelig hverandre helt og fullt for all evighet."

Dietrich Bonhoeffer får meg virkelig til å se betydningen av det kristne fellesskapet, av koinonia, av samfunnet med de hellige. Vi har kommet et stykke videre i vår tenkning rundt kommunitetsliv, og håper det ikke skal bli så lenge før vi kan få presentere det her på bloggen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er meget interessert i å skaffe meg boken "Et liv i fellesskap". Er det noen har tips om hvor jeg kan få tak i den, så er jeg meget takknemlig.

Stener

Anonym sa...

Stener

Amazon har den på engelsk:

http://www.amazon.com/Life-Together-Classic-Exploration-Community/dp/0060608528/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1228328576&sr=8-3

mvh
MIB

Anonym sa...

MIB

Takk for tipset. Jeg vil prøve å skaffe meg den norske oversettelsen av boken til Bonhoeffer.

Stener

Bjørn Olav sa...

Prøv et antikvariat, Stener. Eller Bokbyen i Tvedestrand. De fleste av dem har websider. Boken ble i sin tid utgitt av forlaget Land og Kirke som var en avdeling av Gyldendal Norsk Forlag.

Anonym sa...

Takk for tipset. Jeg har leitet hos diverse antikvariater uten resultater. Men jeg tror at jeg kommer over den en dag.

Stener

Bjørn Olav sa...

Jeg skal lete å se jeg også, og den som leter, han finner!