torsdag, august 14, 2008

Guds bolig - Guds lengsel, del 4


Vi har nå sett hvordan Guds lengsel etter en bolig på jorden, fikk sine bestemte uttrykk under Den gamle pakt. I Den nye pakt er alt annerledes. Diakonen Stefanus, menighetens første martyr, sier det slik: "Men Den Høyeste bor ikke i hus som er gjort med hender." (Apgj 7,48) Tabernaklet og det storslagne Templet er likevel bare skyggebilder av det som skulle komme! "For loven har bare en skygge av de goder som skulle komme, ikke tingenes virkelige skikkelse." (Hebr 10,1a)


Frem til Den nye pakts inntreden har Gud bodd i hus gjort av mennesker, men med Kristus så skjer det noe nytt. "For Kristus gikk ikke inn i en helligdom som var gjort med hender og bare er et bilde av den sanne helligdom. Han gikk inn i selve himmelen for nå å åpenbares for Guds åsyn for vår skyld." (Hebr 9,24) Den gamle pakt avløses av Den nye, som er bedre: "Men nå har Kristus fått en så mye bedre prestetjeneste, likesom han også er mellommann for en bedre pakt, som er lovfestet på bedre løfter." (Hebr 8,6) Går vi til kap 9,1 i det samme brevet ser vi dette enda tydeligere: "Nå hadde jo også den første pakt sine forskrifter for gudstjenesten, og den hadde sin jordiske helligdom ..," og så i vers 7: "Men i det andre teltet.." Det andre teltet det her er snakk om er menigheten. Det står i vers 11 at "Kristus kom som yppersteprest for de goder som skulle komme ...."


Det nye templet er bygget av Gud selv, av levende steiner. Det er menigheten: " ... og bli også selv oppbygd som levende steiner til et åndelig hus ..." (1.Pet 2,5a) I Den nye pakt er det ikke snakk om et vanlig hus, men om et åndelig hus, det er snakk om mennesker. Det er mennesker som utgjør menigheten.


Derfor blir det helt feil når vi sier: "Velkommen til Guds hus", når vi er inne i en kirke eller et forsamlingslokale. Det er ikke kirkebygget eller forsamlingslokalet som er Guds hus. Det er menneskene som er samlet der! Om de hadde møtt hverandre under åpen himmel, så hadde de vært Guds hus!


Tenker vi nøyere etter så er dette ganske revolusjonerende. Den gamle pakts tempel har hatt sin tid. Nå er det de som har omvendt seg fra sin synd, tatt imot Jesus som sin frelser og lever med Ham som sin Herre, som er Guds tempel. "Eller vet dere ikke at deres legeme er et tempel for Den Hellige Ånd som bor i dere, og som dere har fått fra Gud? Dere tilhører ikke lenger dere selv." (1.Kor 6,19)


(fortsettes)

Ingen kommentarer: