lørdag, august 30, 2008

Tid for en mer radikal og autentisk tro


"Gud holder på å reise opp en ny generasjon som kaller oss alle til en mer autentisk tro som omfatter hele livet." Det var essensen i en tale som Tom Sine holdt i forbindelse med en konferanse i Canada i juli i år. Sine som er professor i medisin og leder Mustard Seeds Associates, talte på en konferanse arrangert av mennoniter i USA og Canada på Canadian Mennonite Univeristy.


"Business as usual holder ikke lenger. Våre forsamlinger må bli mer seriøse i å søke Guds rike. Vi trenger å redefinere hva vi legger i uttrykket 'det gode liv', fra noe som er formet av våre amerikanske drømmer, til noe som er formet av Jesus Kristus selv, sa Sine.


Hans kone Christine oppmuntret delegatene på konferansen til å skape en "ny rytme i deres liv som har sitt utspring i deres tro, slik at alt vi gjør har sitt utspring fra den rytmen som livet, døden og oppstandelsen til Kristus representerer."


Tom Sine understreket i sin tale også betydningen av å skape "kommuniteter som utgjør en forskjell". Og hans tilnærmelse er radikal. I stedet for at en kjernefamilie bor i utkantene av en by, oppmuntret han folk til å flytte til bysentrumene for der å skape nye fellesskap eller kommuniteter som kan vise Kristi kjærlighet til de fattige.


"Gå tilbake til deres respektive forsamlinger og spør deres ungdom om hva slags ideer de har for hvordan en forsamling bør være, og hvordan man kan leve i fellesskap. Hvis du vil at de skal holde sammen med dem, trenger de å ha et eieforhold til det hele."

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg vet at jeg gjenntar meg selv, men jeg anbefaler: Les boka til Shane Claiborne, "Den uimotståelige revolusjonen"!

Stener

Bjørn Olav sa...

Det er godt at du minner oss om denne boken. Jeg har ikke fått skaffet meg den norske utgaven ennå, men skal til Oslo en tur til uken og da skal jeg innom Bok og Media for å få med meg denne. Jeg regner med at du er begeistret for den siden du anbefaler den så ivrig! Du vet sikkert at Claiborne skal til Korsvei neste år? Det er absolutt verd å vurdere som feriealternativ. Jeg regner med at jeg reiser dit denne gang.

Anonym sa...

Shane Claiborne er innom mye av det samme som Tom Sine tar opp. Kommuniteter og de fattige. Slike budskap er det verdt å høre på. Spørsmålet er om vi er villige til å gjøre endringer i våre prioriteringer hver for oss og i våre menigheter. Jeg spør meg selv; hva så, hva blir det til?

-------------

Claiborne tar også opp andre temaer som det er svært viktig å ta på alvor. Jeg vil gi dere et eksempel. Mange kjenner til menigheten Willow Creek med pastor Bill Hybels i spissen. Claiborne skriver:

"Det var svært avslørende da jeg spurte en fyr om hvorfor det ikke var noe kors på Willow Creek. Han svarte:"Vi forsøker å være søkervennlige, og det er ikke korset." Rett skal være rett, jeg vet han siktet til faktum at mange mennesker assosierer tidligere, negative opplevelser fra kirka med tradisjonelle ikoner og musikk, salmer og benkerader, så derfor kvittet Willow Creek seg med de kulturelle barrierene. Men selv om de proklamerer og lever korsets budskap på mange vakre måter, er det likevel noe dypt urovekkende med en kirke som ikke har noe kors. Det er sant at korset ikke alltid er søkervennlig. Det er ikke komfortabelt. Men det hjørnesteinen i vår tro, og jeg frykter at om vi fjerner korset, så fjerner vi det sentrale symbolet på ikke-volden og nåden til vår Elskede. Om vi fjerner korset, kommer vi i fare for å promotere en veldig billig nåde. Kanskje det er meningen at vi skal føle oss ukomfortable. Det var tross alt ikke komfortabelt å bli naglet til noen treplanker."

Det finnes et Willow Creek nettverk i Norge. Jeg synes det urovekkende at menigheter tar etter denne populære amerikanske menigheten. Vil våre menigheter også ta bort korset?

Jeg håper Shane Claiborne får mange lesere. Det fortjener han. Jeg håper at det er slike budskap vi ønsker å høre, selv om det gjør oss ukomfortabel.

Stener

Anonym sa...

Jeg har i perioder store problemer med å komme meg inn på denne bloggen og martyrkirkensvenner.blogspot.com. Jeg kan komme meg innpå ved første gangs påloggingen. Vil jeg lese kommentarene, blir jeg avvist. Dersom jeg prøver å logge på bloggen på nytt, blir jeg også avvist. Det kan gå flere timer før jeg kommer innpå disse to bloggene igjen. Det rare er at når jeg først ikke klarer å logge meg på, så klarer jeg heller ikke å logge med andre blogger opprettet mot blogspot.com. Det er akkurat som andre blogger blir sperret, når jeg først har vært inne på en blog. Disse problemene har jeg bare på mine private PCèr. Det er ingen problemer å logge seg på bloggen fra andre datamaskiner.

Er det andre blogglesere som har vært borti det samme? Jeg hadde vært takknemlig for gode råd for å løse dette.

Stener

Anonym sa...

Hei Stener! Det kan være en løsning å installere en nettleser som heter Mozilla Firefox 3 Beta 5. Det hjalp hos meg. Det kan være at du bruker en programstyring som kan lage masse krøll hvis du bruker Internett Explorer.

Mvh.: Birgir

Anonym sa...

Takk for tipset, Birgir.
Jeg også bruker nettleseren Mozilla Firefox. Men jeg må sjekke ut hvilken versjon som er installert. Håper det eventuelt løser seg med den versjonen som du foreslår.

Stener

Bjørn Olav sa...

Jeg gleder meg slik til å ta fatt på den norske oversettelsen av denne boka, Stener. Du er heldig du som allerede har fått tak i den!! Jo, jeg er misunnelig på deg!

Jeg tror denne boka er MEGET viktig, kanskje den er dette 10 årets viktigste bok! Og nettopp av de årsakene du anfører. Den tar opp hvordan evangeliet og Guds rike skal leves ut - i vår tid. Den setter de fattige på dagsordenen. Og det sterke er jo at Claiborne lever det han taler om. Her er det ikke bare ord.

I likhet med deg spør jeg meg selv: Hva vil dette føre til? Og vil det føre til noe?

Jeg tror det må. Det må skje en endring i vår måte å tenke kirke på. Da må vi lytte til radikalere som denne unge mannen. Det kan være ukomfortabelt. Det kan sette oss på valg. Men må det ikke gjøre det?

I likhet med deg er jeg veldig skeptisk til alt som vi fjerne korsets anstøt og radikaliet. Noen positive endringer har skjedd i Hybels menighet, men jeg er redd de ikke er radikale nok.

Anonym sa...

Til orientering:

Problemer med pålogging på denne bloggen og andre logger opprettet på blogspot.com skyldes problemer hos internettleverandøren som jeg bruker. Tele2 er klar over problemet, men de har ikke funnet noe løsning enda.

Stener