søndag, august 31, 2008

Vi må gjenerobre Bibelens shalomvisjon, del 1


Vi trenger å gjenerobre Bibelens visjon om shalom. Amerikanske menonniter har gjort et godt stykke teologisk arbeid rundt dette hebraiske ordet for fred, og kommer med viktige bidrag til en dyp og radikal forståelse av det. Gud har en fredsvisjon for jorden, og ordet shalom inneholder uendelig mer enn fravær av krig og vold. Shalom er et positivt ladet ord, som betyr velbefinnende, fred, helse og helhet. Guds shalom berører hele livet, og begrenses ikke bare til vårt gudsforhold, til det å ha fred med Gud. Dessverre er det mange som mener det og forkynner at slik er det, men denne begrensningen er dypt ubibelsk. Ofte betegner shalom harmoni, helhet og velbefinnende i fysisk henseende eller i mellommenneskelige relasjoner. Shalom er også en gudgitt økologisk ordning, et kontinuerlig samspill mellom Gud, menneskene og hele skapelsen.


Fred i bibelsk mening kan ikke begrenses til bare å gjelde fravær av fiendskap, vold og krig - men er det også. Shalom er først og fremst nærværet av noe positivt, det dreier seg om fellesskap og samspill mellom Skaperen, menneskene og hele skaperverket.


Kirken som helhet har mer eller mindre mistet forståelsen av shalom begrepet. Dette til tross for at Jesus i saligprisningene sier: "Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn." (Matt 5,9) Derfor argumenterer våre mennonitiske venner for at vi på nytt må studere og grunne og deretter handle på det vi lærer ved å trenge inn i dybdene bak dette begrepet.


I brevet til forsamlingen i Efesos, beskriver apostelen Paulus det som skjedde på korset, når muren som skiller jøder og hedninger fra hverandre, ble revet ned.


"For han er vår fred, han som gjorde de to til ett og rev ned den muren som skilte, fiendskapet. Ved sin kropp har han opphevet loven med dens bud og forskrifter. Slik stiftet han fred da han av de to skapte ett nytt menneske i seg. I èn kropp forsonte han dem begge med Gud da han døde på korset og slik drepte fiendskapet. Han kom og forkynte fred både for dere som var langt borte, og for dem som var nær. Gjennom ham har både vi og dere adgang til Far i èn Ånd." (Ef 2,14-19)


Her tales det om Guds shalom og hvordan shalom virker. Til dette er vi som kristne kalt at vi skal bringe ordet om denne forsoningen ut til alle mennesker, og være med på å forsone andre mennesker med Far.


I kommende artikler skal vi se nærmere på forståelsen av begrepet shalom i Bibelen.


(fortsettes)


2 kommentarer:

Roy-Olav sa...

Her tror jeg du er inne på noe veldig viktig. At for eksempel kirken er delaktig i krig, er jo ubibelsk. Det finnes ingen rettferdig krig - det er en umulighet. Men ikke bare det, dette utvidede fredsbegrepet MÅ få følger inn i alle samfunnslag og ikke minst politikken. Man kan ikke som kristne støtte partier som kompromisser på Jesu liv og lære.

Bjørn Olav sa...

Det er veldig spennende å studere shalom-begrepet i både GT og NT. Dette har jo ikke noe å gjøre med nymotenes "messianisme", men er et begrep som har sin rot i Guds rike.

Jeg er helt enig med deg i at det ikke finnes noe som kalles "rettferdig krig". Denne toregimentslæren hos Luther har jeg store problemer med. Jeg forstår hvorfor det oppsto, fordi det har å gjøre med sammenblandingen av stat og kirke. Denne sammenblandingen er også ubibelsk.

Guds rike omfatter hele livet.