fredag, august 29, 2008

Pavens vranglære


Pave Benedikt XVI stiller seg i rekken av de tidligere pavene, og tilbyr "fullkommen avlat" i det han har utropt det han kaller det paulinske jubelåret (28.juni 2008-29.juni 2009). Tre ord kan brukes for å beskrive dette: vranglære, forkastelig og vederstyggelig! For det bryter så til de grader med Guds ord, og det er ytterst tragisk at apostelen som ved Helligåndens inspirasjon gav oss ordene om rettferdiggjørelsen ved troen alene, skal bli så misbrukt.
Paven mener det er tre måter man kan oppnå denne avlaten på:


* De troende må motta botens sakrament og den hellige nattverd, valfarte til kirken St. Paul utenfor murene i Roma og be i pavens intensjon. Avlaten kan oppnås for den troende selv eller for avdøde. I kirken bes de troende dessuten om å gå fram til hovedalteret og be Fadervår og Credo, altså den apostoliske trosbekjennelsen.


* I de lokale kirkene kan det samme oppnås ved å feiringer av apostelen Paulus og på åpningsdatoen og sluttdatoen for det paulinske jubelår; dessuten ved spesielle anledninger definert av stedets ordinarius. Her gjelder de samme krav om skriftemål, nattverd og bønn i pavens intensjon.


* Syke som er forhindret fra å være til stede, og som gjør alt for å unngå synd, kan oppnå fullkommen avlat ved å være åndelig til stede ved jubileumsfeiringene og ved å bære fram sine bønner og lidelse til Gud for kristen enhet.


Dette står å lese på nettsiden til Oslo katolske bispedømme.


For en som leser sin Bibel er det ikke vanskelig å se at dette strider mot Guds klare ord:


"Da vi nå er rettferdiggjort av tro, har vi fred med Gud og ved vår Herre Jesus Kristus. Ved ham har vi også ved troen fått adgang til denne nåde som vi står i." (Rom 5,1-2a)


"Men Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere. Hvor meget mer skal vi da, etter at vi rettferdiggjort ved hans blod, ved ham bli frelst fra vreden." (Rom 5,8-9)


"For det er èn Gud, og èn mellommann mellom Gud og mennesker, mennesket Kristus Jesus, han som gav seg selv som en løsepenge for alle..." (1.Tim 2,5-6)


"Ikke med blod av bukker og kalver, men med sitt eget blod gikk han inn i helligdommen èn gang for alle, og gant en evig forløsning.... hvor meget mer skal da Kristi blod - han som i kraft av en evig Ånd bar seg selv fram for Gud som et lyteløst offer - rense vår samvittighet fra døde gjerninger så vi kan tjene den levende Gud. Derfor er han mellommann for en ny pakt .." (Hebr 9,12 og v.14-15a)


"For av nåde er dere frelst, ved tro. Og dette er ikke av dere selv, det er Guds gave. Det er ikke av gjerninger, for at ikke noen skal rose seg." (Ef 2,8-9)


Det er interessant å merke seg at Romerkirken feirer jubelåret hvert 25 år, mens det bibelske jubelåret er hvert 50'de.


La oss bruke dette "paulinske året" til å be om at mange som tilhører Romerkirken må få se hva det sanne evangeliet handler om!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Godt å få med seg disse klargjørende bibelstedene.Jeg synes det er vanskelig at en del av kristen-Norge ser ut til å ville samarbeide med Den romersk katolske kirken.For dette som paven her presenterer kan ikke forstås på noen annen måte enn vranglære.Ingen kan få sine synder tilgitt på den måten han bekriver det.Johannes

KuleKnut sa...

Ja tenk, noe så enkelt, så skal de PRØVE å gjøre det enkelt, men så er det enda enklere! Det er så enkelt at ingen behøver å være smarte for å klare det, ingen kan tjene seg rike på det, ingen kan ta egen ære for det og ALLE kan opnå det, akkurat like enkelt!

Tro! Så enkelt men allikevel så vanskelig vi er nødt til å gjøre det. Vi er for smarte til å være kloke og for kloke til å være smarte, så vi ender opp son inteligente idioter hele gjengen! haha!

Alt vi trenger er å TRO!
Så fantastisk Gud vi har som har gjort det sånn for oss!

Anonym sa...

Er detn andre retninger i den katolske kirke utenom Den romersk katolske kirken. Hva er det som eventuelt skikker de ulike retningene? Hvis vi hører om en katolikk, tror jeg at den fleste av oss tenker at han tilhører den Den romersk katolske kirken. Mange mener at katolismen er vranglære uansett p.g.a Maria-dyrkingen.

Jeg innrømmer at jeg har veldig liten kunnskap om dette og det hadde vært greit med en avklaring.

Stener

'elgenen sa...

Hvis dere vil vite hva som er katolsk lære, så ikke les det på denne bloggen. Min erfaring med katolsk lære er at den ofte blir misforstått ikke-katolikker.

Her er den katolske kirkes katekisme, en oversikt over hva de tror: http://www.katolsk.no/kkk/

Det står også en mengde artikler om hva katolikkene mener/lærer om forskjellige spørsmål:
http://www.katolsk.no/artikler/

Michael G. Helders sa...

Hej Björn, jeg lurer på om du kan gji meg lov till og legge en Svensk verson av denne text på min blogg.
Har skrivet to poster om avlat (hvarav den ene er kopiert fra augustborg bekännelsen)- men din text var enkel og grej! Hör av deg!

Guds frid,
Michael