onsdag, april 15, 2009

Apostoliske råd til en ung kristen forsamling



Jeg holder på å lese igjennom den nye reviderte oversettelsen av Det nye testamente, som Det Norske Bibelselskap, utgav i 2005. Jeg leser brevene sammenhengene, og finner det veldig interessant. Med en ny oversettelse er det enkelte ord og vers som blir "nye" og får en aktualitet, både for eget liv og tjeneste. I forgårs leste jeg Galaterbrevet sammenhengende, og det gav en god del "a-ha" opplevelser med tanke på den pågående debatten om lov/nåde og da særlig i lys av den nye såkalte "hebraiske bevegelsen". Det skal jeg komme tilbake til. I går kveld leste jeg Efeserbrevet sammenhengene, og vil gjerne dele denne svært så aktuelle apostoliske undervisningen som gis den unge kristne forsamlingen i Efesos. Det apostelen Paulus (bildet) skriver om er noe vi sjeldent hører i forkynnelsen i dagens menigheter. Paulus er djerv, konkret og veldig praktisk. Det han skriver om er hvordan et hellig liv gir seg utslag i praktisk hverdagsliv. Sitatet jeg gjengir er fra Ef 4,17 til 5,20:

"Så ber jeg dere inntrengende i Herren: Lev ikke lenger slik som hedningene. Deres tanker er tomhet, 18 deres forstand formørket, og de er fremmede for livet i Gud. De kjenner ham jo ikke, og deres hjerter er forherdet. 19 Avstumpet er de blitt, de har gitt seg over til et utsvevende liv, de er urene og grådige i alt de gjør. 20 Men dere er ikke slik, dere har gått i lære hos Kristus. 21 Dere har hørt ham og fått opplæring i ham ut fra den sannhet som er i Jesus. 22 Lev da ikke som før, men legg av det gamle mennesket som blir ødelagt av de forførende lystene. 23 Bli nye i sjel og sinn! 24 Kle dere i det nye mennesket, som er skapt i Guds bilde til et liv i sann rettferd og hellighet. 25 Derfor skal hver og en legge av løgnen og tale sant med sin neste! For vi er hverandres lemmer. 26 Blir dere sinte, så synd ikke, og la ikke solen gå ned over deres vrede. 27 Gi ikke djevelen rom. 28 Den som har stjålet, skal ikke lenger stjele, men arbeide og gjøre noe nyttig med sine egne hender, så han kan ha noe å gi til dem som trenger det. 29 La ikke et eneste råttent ord komme over leppene. Si bare det som er godt, og som bygger opp der det trengs, så det kan bli til velsignelse for dem som hører på. 30 Gjør ikke Guds Hellige Ånd sorg, for Ånden er det segl dere er merket med helt til frihetens dag. 31 Slutt med all hardhet, hissighet, sinne, bråk, spott og all annen ondskap. 32 Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus.

Ha Gud som forbilde, dere som er hans elskede barn. 2 Lev i kjærlighet, slik Kristus elsket oss og ga seg selv for oss som en offergave, en velluktende duft for Gud. 3 Hor, all slags urenhet og grådighet må det ikke engang være tale om hos dere. Slikt sømmer seg ikke for hellige. 4 Rå ord, tåpelig tale og grovt snakk er også upassende. Si heller takk til Gud! 5 For dere skal vite at ingen som driver hor, lever i urenhet eller er grådig, skal arve Kristi og Guds rike. Dette er jo avgudsdyrkelse. 6 La ingen narre dere med tomme ord! For slikt gjør at Guds vrede rammer de ulydige. 7 Gjør ikke felles sak med dem! Lysets barn 8 En gang var dere selv mørke, men nå – i Herren – er dere lys. Lev da som lysets barn! 9 Lysets frukt er all godhet, rettferd og sannhet. 10 Prøv hva som er til glede for Herren! 11 Ta ikke del i mørkets gjerninger, for de bærer ingen frukt. Avslør dem heller! 12 Det som slike folk driver med i det skjulte, er det en skam bare å nevne. 13 Men alt kommer for dagen når det blir avslørt av lyset, 14 og alt som kommer for dagen, er lys. Derfor heter det: Våkn opp, du som sover, stå opp fra de døde, og Kristus skal lyse for deg. 15 Pass derfor nøye på hvordan dere lever, ikke som ukloke mennesker, men som kloke, 16 så dere bruker den dyrebare tiden godt, for dagene er onde. 17 Vær ikke uforstandige, men forstå hva som er Herrens vilje. 18 Drikk dere ikke fulle på vin, det fører til utskeielser, bli heller fylt av Ånden 19 og syng sammen, la salmer, hymner og åndelige sanger lyde! Syng og spill av hjertet for Herren. 20 Takk alltid vår Gud og Far for alt i vår Herre Jesu Kristi navn."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for at du er med å åpner bibelen for at vi skal se dybden av Guds plan med oss.
Vårt "gammle mennneske skammer seg så mye at det ofte ikke våger å forvandles til det nye mennesket.
Vi må ikke hate " det gammle mennesket" i oss men se i tilgivelsen.
Paulus og Jesus viser oss at å gå inn i det nye mennesket gir frihet og glede i å være Gud nær.
Det er dette som er så godt med Jesus han viser oss den gode vei og det gammle menneske " vonde gammle vei som fører til smerte.
Jesus viser kvinnen at hvis du går på den gammle vei med å gi fra deg verdigheten til andre menn blir det bare smerte, bitterhet, ensomhet tilbake
Sorg over ett liv i fornetkelser av det sanne menneske i kristus.
Han oppmuntrer den lidene (synderen) til å se mot sin egen indre verdighet som hun skammer seg over.
Er jeg verdig til at Jesus framfor prestene sier" kom frem, du er tilgit dine synder for du har elsket mye"
Er det fruktene av det nye menneske Jesus ser inne i henne som skal vokse frem i full herlighet.
Vi trenger å slippe skammen over å ikke strekke til med å se at vi har det indre nye menneske klart i oss fra Jesus som ser med kjærlighetens øyner.
Det er ingen fordømmelse i kristus.For vår kjærlighet til Jesus drar oss mot det gode.
Derfor pin ikke oss selv med den gammle synd men si idag at " nå tar jeg imot det nye mennesket fra Jesus som kan trøste og helbrede det gammle mennesket fra alle sår."

Venn i Jesus

Anonym sa...

Jeg tror at disse bibelversene bør leses daglig av de som vil oppleve vekkelse i sitt eget liv og i forsamlingene?

La ordene bli vår faste bønn!

Stener