søndag, april 26, 2009

Bønn, glede og smerte



Når Paulus tenker på de kristne forsamlingene i Galatiaområdet skriver han:

"Mine barn, som jeg igjen må føde med smerte til Kristus vinner skikkelse i dere." (Gal 4,19)

Den amerikanske pastoren, forfatteren og bønnelederen, Francis Frangipane, sier at vi i stedet for å ha menighetens bønnerom, burde ha føderom i stedet!

Det kan jeg være enig i. Både fordi vi strider i bønn for menneskers frelse, men også for å se en større Kristuslikhet både i eget og andres liv. En større Kristuslikhet oppnås først og fremst ved bønn, ved å leve i bønn. Jeg synes det er veldig interessant å møte de jeg kaller bedere. Årsaken er at man kan se at de har med Jesus å gjøre. De bærer med seg en fred, og en glede som ikke er gitt dem på menneskelig vis. Freden og gleden er ervervet gjennom bønn.

I forbindelse med at Det nasjonale Bønnerådet kom sammen på Grimerud onsdag og fredag i forrige uke snakket jeg med en kvinne som er medlem av dette rådet. Den siste tiden har hun gått igjennom svære prøvelser. I samtalen understreket hun så sterkt at det var så viktig å bevare gleden. Hun sa: "Det er jo ikke for ingenting at vi leser i Neh 8,10: 'For gleden i Herren er deres styrke.' Det har jeg opplevd, og den må vi holde fast ved også når de vanskelige tidene kommer."

Jesus sier at "Mitt hus skal kalles et bønnens hus", jfr Matt 21,13.

Han siterer profeten Jesaja. I dette utsagnet hos profeten Jesaja heter det også:

"... dem skal Jeg føre til Mitt hellige berg, og la dem glede seg i Mitt bønnehus" (Jes 56,7a)

Interessant: bønnen, gleden og smerten hører sammen når vi søker Herrens ansikt!

Ikke minst når det gjelder dette som har med "gleden i Herren" har jeg veldig mye å lære.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Sorry for å gå litt off-topic, men er egentlig "vekkelse" bibelsk?

For det første må jo en "vekkelse" foregå blant de som allerede er kristne ettersom at resten ikke har noe å "vekke", og ihvertfall ikke gjenoppvekke. Derfor blir vekkelse, eller ihvertfall "revival" et meningsløst ord om mange blir frelst i F. eks Pakistan.

Ellers så husker jeg Edin Løvaas i sin tid kritiserte den evangelikale tradisjonen med alterkall, og "frelsesbønn" ettersom han mente at i Bibelsk tid hørte man forkynnelsen, og kom til tro.

(konteksten var at måten folk ble frelst på Skjærgårds music & mission festival var mer bibelsk enn de vekkelsene han var med på i yngre alder, og at det var en større vekkelse enn han selv hadde vært vitne til.)

Ser man på kirkehistorien så vokste dessuten kirken sakte, men sikkert.

100 år etter Jesu seier på Golgata var det bare 25.000 kristne i verden.

Ca. 180 år etter det igjen var det 100 millioner kristne (før kristentroen ble statsreligion).

veksten var altså ikke numerisk rask i form av at folkemengder ble frelst, men i hver menighet ble noen jevnt og trutt frelst, hvert hjem var det jevnt ut trutt noen som ble frelst, og hver person ble skikkelig grunnfestet.

Ikke som et resultat av store, eller kjente predikanter eller tjenestegaver.

Men logikken er som følgende. hvis 10 personer vinner 10 personer hver i året (i underkant av 1 i måneden), som vinner 10 personer hver i året, som vinner 10 personer i året, som vinner 10 personer hver i året, som vinner 10 personer hver i året så er det gått 6 år, og 1 millioner frelst. (hehe matematikk er ikke min sterke side, men tror dette stemmer.)


Det samme gjelder når man skal studere de store vekkelsene, og så vektlegger man hvordan "en man kunne ryste en nasjon", og man tror man finner løsningen i å studere personen som var symbolet på vekkelsen.

Jeg tror derimot sannheten er at omstendighetene i samfunnet lå til rette.

Og så har det vært profetert mye, særlig i profetbevegelsen om en "faceless nameless revival".

Selve konseptet har jeg stor sans for, men jeg tror i virkeligheten at utover ytre symboler som Hauge, Wesley, Finney, etc. så har enhver vekkelse vært navneløs, og ansiktsløs.

Jeg tror enhver vekkelse i virkeligheten har vært avhengig av, og drevet frem av grassroten som har holdt møter hjemme, invitert med andre på møter, innviet seg i bønn, gitt seg over til kjærlighetens tjeneste etc.

Personene som har fungert som symboler for vekkelsene tror jeg faktisk har spilt en langt mindre rolle enn vi tror, og først og fremst har vært samlende figurer, og inspiratorer.

Men vekkelsen tror jeg ville kommet uavhengig av de konkrete personene. Hadde det ikke vært dem, hadde det vært noen andre som hadde gått inn i rollen.

Og viktigst av alt. Massevis av menigheter jobber mot vekkelse. Noe de aldri har sett, og sannsynligvis aldri vil se.

Mens den "vekkelsen" som kommer (i form av en, og en) lar de gå forbi fordi det ikke er bra nok, og fordi de venter på vekkelsen.

De ønsker folkemøter med skarer som omvender seg. Ikke 10, som vinner 10... (noe alle kan oppleve, og klare)

Selv hverken ber jeg, eller venter jeg på vekkelse i "verden". (vekkelse i menigheten kan jeg derimot gå med på, selv om det igjen ikke er noe ord vi finner i Bibelen.)

Mvh.
Lars

Anonym sa...

whoops overdrev en smule det var 20 millioner 180 år etter at det var 25.000.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Jeg er enig med deg i at vekkelse handler om at Kristi menighet vekkes. Har aldri likt ordet "vekkelsesmøter" som noe man organiserer en kveldsstund på lokalet. Vekkelse er noe som er himmelsendt, ikke organisert. Vekkelse i Kristi menighet, fører til at mennesker kommer til tro, fordi den første kjærligheten vekkes. Da blir de kristne "glødende".

Anonym sa...

Helt enig, men det er ikke dette jeg har vokst opp med at vekkelse betyr.

Vekkelse slik jeg har vokst opp med begrepet (sannsynligvis en norsk pentekostal forståelse)er når et stort antall mennesker blir frelst over en tidsperiode.

Både vekkelsesmøter, og helbredelsesmøter synes jeg er er å love litt mer enn vi kan i forkant av møtet.

Har selv vært på mange helbredelsesmøter hvor ingen ble helbredet. Er det da et helbredelsesmøte?

Jeg har også vært på mange vekkelsesmøter (forstått som møter med fokus på frelse) hvor ingen har blitt frelst.

Men dette "språket" er enda værre i USA. Der kaller de en møteuke for en "revival". Mao. "Neste uke skal vi ha en vekkelse". :-)

Vekkelse er jo som sagt heller inget bibelsk begrep.

Men det spørs om ikke jeg ønsker meg å bruke et helt annet ord enn vekkelse. (men slik jeg forstår deg er jeg helt enig med deg, og vekkelse slik du definerer det.)


Jeg er forsåvidt også kritisk til hele vekkelsesstilen hvor man bruker et slags selgertriks hvor man prøver å overtale så godt man kan, kommer med tilbudet når kunden er mest mottakelig, tar den i hånda og kontrakten er skrevet.

1. frelst... (og neten ingen av dem får det særlig konsekvenser for videre)

Det blir vel ihvertfall hva man kan kalle billig nåde.

Blir spessielt provosert over opplegget fra Rodney Howard-Browne\The great awakening" og Visjon Norge som går ut på å nærmest lure mennesker til å be frelsesbønn på gata, og så løpe hjem til menigheten og registrere personen som frelst uten annen oppfølging enn en DVD.

Fremgangsmåten er som følgende:


"Sjelevinningstekst
Visste du at Gud elsker deg og har en vidunderlig plan for ditt liv? Jeg har et lite, men meget viktig spørsmål til deg. Om du døde akkurat nå, vet du helt sikkert at du ville komme til Himmelen? (Om JA, - ”Fint! Hvorfor svarer du ja?” Om de svarer med noe som helst annet enn ”Jeg har Jesus i mitt hjerte”, ”Jeg er frelst” e.l., FORTSETT MED TEKSTEN.) (Om NEI eller ”Vet ikke” e.l., FORTSETT MED TEKSTEN.)
Jeg skal fortelle raskt hva Bibelen sier. Den sier at ”Alle har syndet og mangler Guds ære” og ” Syndens lønn er døden, men Guds nådegave er evig liv i Kristus Jesus, vår Herre.” Bibelen sier også at ”Hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst”. Og naturligvis, ”hver den” gjelder også deg, ikke sant? Selvsagt gjør det det."


Det sies i opptreningen at poenget er å omgå menneskers vilje. Man skal bare holde seg slavisk til skriptet, og unngå enhver diskusjon, og alle spørsmål.

Nevner det fordi de satser stort på dette i Norge, og Europa for tiden.


Mvh.
Lars

Anonym sa...

Whoops siterte bare halve teksten. Her er hele:

Sjelevinningstekst
Visste du at Gud elsker deg og har en vidunderlig plan for ditt liv? Jeg har et lite, men meget viktig spørsmål til deg. Om du døde akkurat nå, vet du helt sikkert at du ville komme til Himmelen? (Om JA, - ”Fint! Hvorfor svarer du ja?” Om de svarer med noe som helst annet enn ”Jeg har Jesus i mitt hjerte”, ”Jeg er frelst” e.l., FORTSETT MED TEKSTEN.) (Om NEI eller ”Vet ikke” e.l., FORTSETT MED TEKSTEN.)
Jeg skal fortelle raskt hva Bibelen sier. Den sier at ”Alle har syndet og mangler Guds ære” og ” Syndens lønn er døden, men Guds nådegave er evig liv i Kristus Jesus, vår Herre.” Bibelen sier også at ”Hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst”. Og naturligvis, ”hver den” gjelder også deg, ikke sant? Selvsagt gjør det det.

Jeg vil gjerne be en liten bønn for deg: Herre, velsign (NAVN) og hans/hennes familie med lange og gode liv. Jesus, gjør din gjerning i denne personen.Om (NAVN) aldri har tatt imot Jesus som sin Herre og frelser, ber jeg om at han/hun må gjøre det akkurat nå.
Kjære Herre Jesus, kom inn i mitt hjerte. Forlat meg mine synder. Rens meg og frigjør meg. Jesus, takk for at Du døde for meg. Jeg tror at Du har stått opp fra de døde og at Du kommer
tilbake for meg. Fyll meg med Din Hellige Ånd. Gi meg en trang til å vinne sjeler, en sult etter Gud, og frimodighet til å forkynne Jesu Kristi evangelium. Jeg er frelst, jeg er født på ny, jeg er tilgitt og jeg er på veg til Himmelen, for jeg har tatt imot Jesus i mitt hjerte.
(Navn), om du vil ta imot den gave som Gud har til deg i dag, si dette etter meg med ditt hjerte og din munn:
(DU SIER:) Som en tjener for Jesu Kristi evangelium, sier jeg til deg i dag at alle dine synder er deg tilgitt. Husk alltid å gå til Herren og ikke fra Ham, for Han elsker deg og har en vidunderlig
plan for ditt liv.
[Be dem til møte/din menighet, ta oppfølgingsinfo med navn, adresse, telefonnummer og
e-post-adresse]

http://www.visjonnorge.no/images/stories/script.pdf

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Jeg kunne ikke ha vært mer enig med deg!

En omvendelse til Kristus innebærer langt mer enn dette! Derfor er jeg alltid "tvilende" når jeg hører om at mange er blitt frelst. Antallet som virkelig har kommet igjennom til et liv i Gud, er sannsynligvis mye lavere enn antallet som oppgis er blitt frelst. Men Gud alene vet. For mange vil jeg også tro dette er en lang prosess, før man endelig kan si at man er en Jesu disippel.

Vekkelsesmøter er nok, vil jeg tro, et typisk pinsebegrep. Personlig synes jeg det er et misbruk av ordet "vekkelse". Og det samme med helbredelsesmøter. Synes ikke man skal forhåndsreklamere med at Gud skal gripe inn med tegn og under. Det er jo flott at det skjer, men vi snakker tross alt om Guds suverene nådehandling. Underlig er det også at noen kan påstå at de har en "personlig profeti" til hver eneste en som kommer på møtet. Hvor finner de dekning for det i Det nye testamente?