tirsdag, april 14, 2009

Hva er Guds rike? Del 1



Guds rike er et gjennomgående tema i Bibelen. Salme 145,10-13 inneholder for eksempel en beskrivelse av rikets teologi. Versene betoner Guds suverene velde, Hans mektige gjerninger, Hans medfølelse og nærhet til dem som søker Ham og forteller om Hans rettferdighet:

"Hele din skapning takker deg, Herre, de som holder din pakt, lover deg. De taler om ditt herlige kongedømme, forteller om din veldige kraft, for at menneskene skal få kjenne din velde og den strålende herlighet i ditt rike. Ditt rike står gjennom alle tider, gjennom alle slekter."

En som virkelig hadde åpenbaring over budskapet om Guds rike, var evangelisten og metodisten Stanley Jones. han har sagt følgende: "Jesu budskap var budskapet om Guds rike. Det var sentrum og omkrets i alt hva Han lærte og gjorde... Guds rike er mestertanken, mesterplanen, mesterhensikten, mesterviljen som i seg forener alt og skjenker det forløsning, sammenheng, hensikt og mål..."

Guds rike handler om dette:

"Han ville fullføre sin frelsesplan i tidens fylde: å sammenfatte alt i Kristus, alt i himmel og på jord i ham." (Ef 1,10)

I gårsdagens artikkel siterte jeg Matt 4,23 som beskriver Jesu gjerning i Galilea, hvor det heter: "han underviste i synagogene deres, forkynte evangeliet om riket ..."

Dette bør vi merke oss. Vi har mistet noe vesentlig fordi vi kun snakker om evangeliet, og har ikke fått med oss at dette ordet, som er et helt vanlig gresk ord, betyr: gode nyheter. Det kan bety alle slags gode nyheter, så for en som hørte ordet "evanggelion" på Jesu tid, sa det ikke noe mer enn det. Men her i Matt 4,23 får vi vite hva slags gode nyheter det er snakk om: de gode nyhetene om RIKET!

Når vi derfor taler om evangeliet, må vi aldri glemme at evangeliet er de gode nyhetene om Guds rike. Og hver gang vi leser ordet evangeliet i Det nye testamente, må vi huske, at når dette ordet for korthets skyld står alene, så betyr det alltid evangeliet om Guds rike.

I vårt Nytestamente er riket oversatt fra det greske ordet basileia. Det betyr kongerike, og det stemmer jo godt med Kristus. Han er HERREN og etter at Han Kristi himmelfartsdag igjen satte seg ved Guds høyre hånd i himmelen, er Han ALLHERSKEREN. All makt i Guds rike ligger i Jesu hender. Det er Han som hele dette riket konsentrerer oss om. I Guds rike er Jesus enehersker og konge. Han er den absolutte Herre. Hans suverene makt strekker seg til dette rikets ytterste grenser.

2 kommentarer:

raymond sa...

flott å høre om viktigheten av å forkynne, ikke evangeliet for det betyr jo bare de gode nyheter men også hva de gode nyhetene består i.
men selve forståelsen for Guds rike er noe delt blandt brødre og søstre i dag, jeg taler her om pinsevenner, jehovas vitner, statskirke ect.
men vi skal jo ifølge Guds eget ord, en dag komme til enhet i tro og vokse opp. stå på såre budskapet søsken.

Fridtjof Klareng. sa...

Det er riktig det du hevder om Guds rike i forhold til evangeliet. men vi må dertil presisere om budskapet, at evangeliet er åpenbaringen av Guds frelsende kjærlighet. Evangeliet er budskapet og beretningen om en helt spesiell person som har utført helt spesielle kjensgjerninger til vår frelse. Evangeliet er budskapet om Guds enbårne sønn Jesus Kristus som ga sitt liv til soning for våre synder.