torsdag, april 02, 2009

Battle Baptist Church - et uavbrutt vitnesbyrd om evangeliet i 229 år!



Jeg er glad i historie, spesielt kirkehistorie. Forleden dag fikk jeg et brev fra Brian Mills, internasjonalt anerkjent bønneleder og en god venn. Blant mange andre ting forteller Brian at hans kone Ruth, er involvert i Battle Baptist Church i East Essex, ikke så langt fra der familien Mills bor.

Jeg ble straks interessert i hva slags menighet Battle Baptist Church er, og det jeg fant ut var så spennende at jeg gjerne deler det med bloggens lesere.

Battle er en handelsby i East Essex, omkring syv engelske mil fra Hastings. Den har fått sitt navn etter det berømte slaget i 1066, som ikke ble utkjempet i Hastings slik mange tror, men i området hvor Battle ligger. I dag har Battle et innbyggertall på 7000. Battle har de siste årene fått flere fremmedkulturelle innbyggere.

Zion Baptist Church ble grunnlagt med 15 medlemmer i 1780, og var en av baptistmenighetene i England som i sin tid grunnla det engelske baptistsamfunnet. Siden 1792 har denne menigheten støttet misjonærer utsendt av Baptist Missionary Society. Siden 1820 har menigheten holdt til i Zion Chapel, som ligger i hjertet av Battle. I mesteparten av det 20 århundre besto menigheten av rundt 40 medlemmer, og en søndagsskole. Den ble ledet av pensjonerte pastorer og legfolk. I 1979 kalte menigheten John Halliday til pastor, men han ble drept i en ulykke bare fem måneder etterat han ble ansatt.

I 1981 ble David Nolan kalt som legpastor, og ble spurt om han kunne lede menigheten i tre måneder. Denne perioden ble utvidet to ganger, og i 1983 ble Nolan ordinert til baptistpastor. Det har vært opp og nedturer, men menigheten teller i dag 220 medlemmer. Da David Nolan begynte som pastor i 1984 hadde menigheten 47 medlemmer. Noe av det første han gjorde var å innsette eldste, og arbeide etter femårsplaner. Målet var å ha nådd 150 medlemmer innen 1992. I 1992 hadde menigheten 159 medlemmer!

Battle Baptist Church er en menighet som setter lovsang og tilbedelse høyt, nådegavene praktiseres og den har nød for å nå ut med evangeliet. Menigheten har også satset mye på bønn.

I 229 år har Battle Baptist Church vært et uavbrutt vitne om evangeliets forvandlende kraft. Det griper meg så sterkt!

Ønsker du å finne ut mer om denne flott menigheten, kan du se nærmere på denne linken:

http://www.battlebaptistchurch.org.uk/index.html

Ingen kommentarer: