onsdag, april 15, 2009

Guds svar på Janteloven, del 1



Som jeg har skrevet tidligere på bloggen er jeg i tanken og i mine bønner stadig tilbake på Shetland (bildet). Jeg klarer ikke å gi slipp på inntrykkene herfra, og konferansen "Fire from the North" i 2005, hvor jeg var en av talerne, blir jeg stadig minnet om. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg ber Gud vise meg om Han har noen plan med dette. Jeg har reist til mange steder, og sett mye vakkert og flott, men Shetland er det eneste stedet jeg virkelig lengter tilbake til. Vil du være med på å be om hvorfor det forholder seg slik, og om Gud vil at jeg skal reise tilbake dit? 26 nasjoner var representert på denne meget strategiske bønnekonferansen, ja jeg vil kalle det en særdeles viktig profetisk bønnekonferanse for hele Skandinavia, Storbritania, Irland, Færøyene, Island og selvsagt Shetland. En av de tingene som ble tatt opp, både i undervisningen til Rev Mark Stibbe fra St Andrew's Church i Chorleywood, og i de ulike bønnesamlingene var hvilken innflytelse Janteloven har hatt og har på våre nasjoner. Janteloven representerer djevelens løgn over oss, og vi trenger virkelig å ta tak i det åndelige feste den representerer over våre liv, våre menigheter og våre nasjoner. Jeg skal i denne artikkelen og i de kommende se på hva Janteloven faktisk sier, og sammenligne dette med hva Guds ord sier om det tilsvarende. Jeg har fått god hjelp fra Jean Black som var med på konferansen. Teksten til Janteloven er hentet fra Aksel Sandemoses bok: En flyktning krysser sitt spor, som utkom første gang 1933:

1. "Du skal ikke tro at du er noe." (Dette er fiendens løgn) Sannheten er at jeg er Guds favoritt. "Men dere er en utvalgt slekt, et kongelig presteskap, et hellig folk, et folk som Gud har vunnet, for at dere skal forkynne hans storverk, han som kalte dere fra mørket og inn i sitt undefulle lys." (1.Pet 2,9)

2. "Du skal ikke tro at du er like så meget som oss." (Dette er fiendens løgn) Sannheten er at jeg ble håndlaget av Gud. Han har en spesiell hensikt og plan for meg. "Jeg takker deg fordi jeg er skapt på skremmende, underfullt vis." (Salme 139,14) "For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp." (Jer 29,11)

3. "Du skal ikke tro at du er klokere enn oss." (Dette er fiendens løgn) Sannheten er at jeg er vis i Kristus. "For hvem kjente Herrens sinn så han kan gi ham råd? Men vi har Kristi sinn." (1.Kor 2,16)

4. "Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss." (Dette er fiendens løgn) Sannheten er at jeg er Kristi medarvinger. "Men er vi barn, er vi også arvinger. Vi er Guds arvinger og Kristi medarvinger, så sant vi lider med ham, så vi også skal få del i herligheten sammen med ham." (Rom 8,16-17)

5. "Du skal ikke tro at du vet mere enn oss." (Dette er fiendens løgn) Sannheten er at Gud vil øke vår kunnskap om seg. "Da skal dere leve et liv som er som er Herren verdig, og som helt og fullt er til glede for ham, så dere bærer frukt i all god gjerning og vokser i kjennskap til Gud." (Kol 1,10)

De neste fem punktene i Janteloven følger i neste artikkel.

(fortsettes)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nr. 3, 4 og 5 har etter min mening med ydmykhet å gjøre. Så jeg mener man bør trå forsiktig her i hvert fall.

En god løgn består som regel av litt sannhet og en del løgn!

Hilsen
Thomas i S.

Bjørn Olav sa...

Du er inne på noe, Thomas, men det er en hårfin ballanse her mellom sann ydmykhet, og fiendens løgn. Disse ordene som Janteloven representerer er et forvrengt bilde av det gudsbildet som finnes i oss, og har skapt mye vondt og ødelagt mangt et liv. Det er få ting som har forkrøblet oss så mye som Janteloven.

Derfor trenger vi å bryte med den, og samtidig be om sann ydmykhet, slik vi ser den i Jesu liv og person.

PS. La du merke til det jeg skrev i går om Alpha i Sverige?

Anonym sa...

Sann ydmykhet er en utfordring! Det å forstå at en er viktig og betydningsfull samtidig som å ikke sette seg høyt i forhold til andre er ikke en sak som går automatisk.

Jeg ser hva du skriver, men jeg vil som en slags "tilleggsopplysning" advare slik at det blir en motvekt i dette, at folk ikke skal bli "innbilske" og tro at de er bedre enn andre!

Men en kristen kan være bedre enn andre i sin/-e åndelige gaver. En kristen kan, som et lem på menighetens legeme, i ydmykhet vedgå at en kan være bedre enn andre på visse områder, men at han bruker dette i tjenesteøyemed, ikke at en faller i "stolthetens grøft".

Det er noen trekk i Janteloven som er bra. Det står jeg ved :) . Men for å sitere deg; "det er en hårfin balanse her".

Om Alphakurs; Ja, Alphakurs er og skal være for alle! Det er fint at mennesker kan virke for Gud på de områder de "brenner for". Det er/blir jo et kall. Men hurra for disse menneskene!

Hilsen
Thomas i S.

Anonym sa...

Med stor fare for å bli missforstått synes jeg ikke janteloven er så gal, og jeg synes de fleste som klager over den i media er de som "fortjener" å bli rammet av den.

Jeg synes F. eks ikke at det er en god verdi å føle, eller mene seg å være bedre enn andre mennesker. (vi har alle syndet...)

Eller for å si det på en annen måte. Jeg synes janteloven er altfor vag, og om den er negativ, eller ikke ligger i hva du legger i de forskjellige punktene.

Men jeg synes i allefall at det er veldig dårlige formuleringer for å ta et oppgjør med, og sette ord på disse holdningene.

Jeg har egentlig aldri sett den litterære verdien av janteloven da jeg overhodet ikke synes den på noen god måte setter ord på det den forsøker å sette ord på.

Mvh.
Lars