tirsdag, september 01, 2009

En ny monastisk bevegelse i emning


Se nøye på bildet! Det du ser er medlemmene av "Community of the Transfiguration", en nymonastisk kommunitet i benediktinsk tradisjon, med utspring i baptistkirken i Breakwater i Victoria, Australia. Slike kommuniteter er det ikke mange av - ennå. Men noe er i ferd med å skje.

14. januar i 1935 skrev den tysk lutherske teologen Dietrich Bonhoeffer et brev til sin bror, Karl-Friedrick. Det Bonhoeffer skrev, i dette nå berømte brevet, har vist seg å være profetisk i sin forutsigelse. Bonhoeffer skrev: "Kirkens gjenopprettelse vil med stor sikkerhet komme fra en ny type monastisisme som ikke har noe til felles med den gamle. Den vil ikke kompromisse overfor noe, men leve et liv som Jesu disipler i følge Bergprekenen. Jeg tror tiden er kommet til å samle mennesker for å gjøre dette."

Siden disse ordene ble skrevet har vi sett Bonhoeffers ord sakte, men sikkert, gå i oppfyllelse. Nå snakker man sågar om den nymonastiske bevegelsen. Jonathan R. Wilson, som er professor i teologi og etikk ved Acadia Divinity College i Wolfville, Nova Scotia, skriver i en introduksjon til essaysamlingen: "School(s) for Conversion": "Disse kommunitetene trekker seg ikke unna verden for å sikre sin egen overlevelse eller deres medlemmers vekst. I stedet, innenfor kirkens liv, eksisterer en ny monastisisme for å sikre kunnskapen om Guds rike som ble proklamert, forkroppsliget og fullendt i Jesus Kristus. Og disse kommunitetene innen nymonastisismen eksisterer i den hensikt å vite om Jesus Kristus, som er livet og håpet for verden." (The Rutba House: School(s) for Conversion. 12 Marks of a New Monasticism. Cascade Books, side 2)

Det kommer til å komme små drypp fra Paul R. Dekars bok om "Community of the Transfiguration", etter hvert som jeg får tid til å lese denne boken, slik jeg har gitt lovnader om i en annen bloggartikkel. Jeg vil også etter hvert følge opp med flere artikler om nye monastiske fellesskap og kommuniteter, som jeg allerede har gjort. Dette synes jeg er så spennende og lovende, at jeg håper mange vil følge med.

Ingen kommentarer: