fredag, oktober 09, 2009

Endelig en baptist som snakker om en tydeligere tro


Thomas Forslin (bildet), distrikstforstander i Det svenske Baptistsamfunn, er en mann jeg godt kan like! Han ønsker seg et tydeligere Baptistsamfunn, og sier det jeg selv har tenkt lenge, og uten å pakke inn budskapet: "Det blir vanskelig å overleve som vekkelsesbevegelse om vi ikke har et budskap vi brenner for!"

Spøkefullt sies det: Der hvor det er tre baptister til stede, er det minst fire forskjellige meninger. Men det er noe sant i det, i hvert fall hva baptister i Norden angår. Som Thomas Forslin sier det: "Friheten til synes og tenke som hver og en vil er blitt gjort til en hovedparole blant baptistene og truer på sikt deres eksistens." Man skal ikke bevege seg så mye utenfor Norden før man møter baptister med en større tydelighet i lærespøsmål enn man gjør det i Norden. Ta Ukraina for eksempel, hvor man har en skreven trosbekjennelse som tydelig viser hva ukrainske baptister tror, eller se på Sørstatsbaptistene med sin tydelighet.

Mange nordiske baptister vil si: "Vi har Bibelen. Det er vår bekjennelse." For noen tiår tilbake sa det noe, i dag kan det bety hva som helst. Når noen sier: "Jeg tror på Bibelen", så kan det bety noe for èn, noe ganske annet for en annen person. I dag trenger vi tydelighet i lærespørsmål.

Og Thomas Forslin kan fortelle at baptistteologen Anders Wiberg skrev en 12 punkts trosbekjennelse i 1856, så tydelighet i lære hva slett ikke noe ukjent for svenske baptister.

Lærepluralismen er et moderne fenomen, og den har ikke kommet over natten. Dette er noe som gradvis har utviklet seg, og som har gjort nordiske baptister utydelige og uklare. Det er på tide å blankpolere igjen hva Guds ord faktisk sier. Derfor gleder det meg veldig at noen i vårt kjære naboland nå setter dagsorden. Jeg håper mange griper tak i dette, og vi kan få se en kursendring tilbake til Bibelen.

I Sverige pågår det som kjent samtaler mellom Metodistkirken, Baptistsamfunnet og Missionskyrkan om å slå sammen disse tre kirkesamfunnene til ett. Hvordan det skal gå til uten enda større utydelighet forstår ikke jeg. Metodistkirken og Baptistsamfunnet har som kjent to vidt forskjellige dåpssyn, og Missionskyrkan døper både spedbarn og voksne. Det skal bli spennende å se hvilken vei svenske baptister tar til slutt.

Svenske Dagen skriver om dette her:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=189373

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dette hilser jeg velkommen!Thomas Forslin er en sjelden fugl.La oss endelig håpe han blir hørt.Det norske baptistsamfunn trenger også tydelighet.Selv om de fikk ryddet opp i den tragiske affæren med Oslo 3, er det sterke liberale krefter som vil dra vårt samfunn i gal retning.

Jens Thoresen sa...

Eg for min del ser ljost på slike samtalar som no er planlagt i Sverige. Det er på tide at me som elskar Herren og gjerne vil tru på ein udelt Bibel, torer å setja oss saman for også å snakka om dåp. Kyrkja er i vår tid herja av store læreavvik, og då er det trasig at dåpsspørsmålet skal få stå der som eit evig betent sår som får oss til å reagera med lange forsvarstalar kvar gong det vert berørt, og som får gode brør til å ekskommunisera kvarandre etter alle kunstens reglar. Det vil etter mitt syn vera avgjerande viktig at me får hol på denne byllen og set oss ned for å snakka seriøst saman om saka langt utanom dagspressa som tvingar oss i skyttargravene. På Stord er me no inne i ein slik prosess, og me i den lutherske Kristkyrkja ser fram til å ha ein god laurdag saman med "baptistiske" vener for å prata om dåp utan å kriga. Eg trur tida me lever i vil krevja dette no. Me har ikkje råd til å la dette liggja som ei hindring for å etablera ein felles front mot det vonde som trengjer seg på oss overalt.
Dagens kyrkje kan ikkje la seg styra av gårsdagens leiarar. Det er Jesus åleine som er vår hyrde, og denne tida vil krevja andre løysingar enn tidene som var, løysingar som me kun kan finna ved å søkja Gud saman og snakka respektfullt saman. Det har mangla uendeleg mykje på det dei siste åra.

Bjørn Olav sa...

For meg er det litt både òg med slike samtaler, Jens. Det som bekymrer meg mest er at det innenfor disse kirkesamfunnene finnes liberale krefter, og sterke sådanne, som gjerne vil dra utviklingen i en annen retning enn jeg tror både du og jeg vil.

Jeg er gjerne med på dåpssamtaler! Men hvordan skal vi finne inn til hverandre på dette punktet, når den ene lærer at det er frelse i dåpen, og de andre ikke?

Men jeg har tro på lokalt samarbeide, og på lokalplanet er det gjerne lettere å finne inn til hverandre fordi vi kjenner hverandre og vet hvor man står. Det skal bli spennende å følge utviklingen på Stord.

Bjørn Olav sa...

En spørreundersøkelse gjengitt i svenske Dagen, viser at 81 prosent av de som deltar i undersøkelsen synes det svenske Baptistsamfunnet er blitt for utydelig.