fredag, oktober 23, 2009

Sørstatsbaptist ber oss lære av den første menighets bruk av Salmene i bønne- og gudstjenestelivet



Southwestern Baptist Theological Seminary i Forth Worth, Texas USA, oppmuntrer oss til å følge de første kristnes bønnepraksis med å be Salmenes Bok. 28. september holdt den teologiske utdannelsesinstitusjonen et eget seminar for å belyse temaet. En av foredragsholderne var Craig Blaising (bildet), som er visepresident ved skolen, som er en del av Sørstatsbaptistenes nettverk. I sitt foredrag sa Blaising blant annet:

"Å synge, be og preke Salmenes Bok var en integrert del av tilbedelsen i den tidlige kirken."

Craig Blasing brukte eksempler fra patristiske prekener som omhandler Salmene for å illustrere hvordan de første kristne gjorde bruk av Salmenes Bok.

"Menigheten inkorporerte Salmene som en del av tilbedelsen da de kom sammen for å be, lese Skriften og forkynne på Herrens dag. På hver samling ble Salmene blandet sammen med lesning fra Det gamle- og Det nye testamente, og så ville en preke over en av tekstene. Salmene ble også sunget i den tidlige kirken på samme måte som de ble sunget i de jødiske gudstjenestene."

I det Blasing reflekterte over prekener holdt av de tidlige kirkefedrene, slike som Augustin og Basilios av Cæsarea, sa han:

"Når vi taler om det eksegetiske fundamentet, så ser vi på Salmene, både fra et mikro som et makro nivå. Selv om Salmene har et rikt eksegetisk materiale, så er det også nyttig for oss å tre litt tilbake og se hele Salmenes bok under ett."

Craig Blasing oppmuntret også sine tilhørere til å la seg gripe av Salmenes billedspråk, og bruke dette i tekstutleggelsen, ikke minst de mange Salmene som omhandler Messias.

1 kommentar:

Dagfinn Stærk sa...

For tiden holder jeg på å lese "Når jeg så skal ut i verden - Barn og tro i tidlig kristendom." Der gjengis bl.a. Hieronymus (ca. år 400) råd om hvordan Laeta i Roma skal gi sin datter Paula en kristen oppdragelse. Den bevisste memoreringen av Skriften bør starte når jente er syv år, og hun bør begynne med de bibelske salmene.

Salmesangen står i motsetning til det Hieronymus kaller "verdens sanger". Disse var hedenske sanger som bl.a. den kjente sangen om Trojas fall. Isteden for å synge heltedikt der grekernes guder og gudinner spilte en sentral rolle, "skal hennes barnetunge innvies med kjære salmer."

På skolen hvor jeg nå jobber - Halden Friskole - er vel den mest populære sangen Salme 121: "Jeg løfter mine øyne opp mot fjellene, hvor skal min hjelp komme fra?"

For noen år siden var jeg i Dar es Salaam i Tanzania. På kvelden samlet familie og slekt seg hos mitt vertskap. De hadde nettopp opplevd død og sorg, og verten skulle like etterpå legge ut på en farlig reise. Da sang de en bibelsk salme til en lokal melodi, Salme 116: "Jeg elsker Herren, for han hørte meg da jeg tryglet og bad. Fordi han vendte øret til meg, vil jeg kalle på ham så lenge jeg lever." En sterk opplevelse.