onsdag, oktober 28, 2009

Hva er menigheten slik en anabaptist ser den? Del 1


Lester Bauman, en amerikansk anabaptist, har satt opp en liste på elleve ting som kjennetegner en nytestamentlig menighet. Jeg har forsøkt å oversette Bauman's liste. En del av det han skriver er skrevet med henblikk på amerikanske forhold, så dette har jeg utelatt. Først en introduksjon:

I følge Bibelen er menigheten Kristi kropp: "... for Hans kropps skyld, som er menigheten." (Kol 1,24) Denne kroppen består av Guds barn - de som har gitt sine hjerter til Ham og frivillig anser Ham som Herre i deres liv. Bibelen bruker ordet menighet på to forskjellige måter. I Matt 16,18, sier Jesus: "Jeg vil bygge Min menighet. Og dødsrikets porter skal ikke få makt over den." I dette verset refereres det til den universelle kroppen av troende på jorden. Men Bibelen bruker også ordet menighet i betydningen en lokal forsamling av troende. Foreksempel i Matt 18,17 tales det om noen som "nekter å høre på menigheten", og i Apostlenes gjerninger 8,1 tales det om "menigheten som var i Jerusalem."

En sann troende er en del av den universelle menigheten, men mange skriftsteder i Det nye testamente legger også sterk vekt på at man skal tilhøre en lokal forsamling. En sann kristen vil alltid søke å slutte seg til en slik gruppe. Vi blir fortalt at vi ikke skal "holde oss borte fra vår egen forsamling, slik noen har for vane .." (Hebr 10,25. Norsk Bibel 88).

1. En forsamling i følge Skriften består av lydige kristne

Det nye testamente sier: "Den som ikke blir født på ny, kan ikke se Guds rike." (Joh 3,3). Når vi taler om en lokal forsamling, viser Det nye testamente oss at det da alltid tales om mennesker som er gjenfødt. Det betyr at på et eller annet stadium av deres liv, har de hatt en opplevelse av å være en synder, og frivillig har omvendt seg. De har invitert Jesus til at Han skal ha kontroll over deres og bedt Ham om å bli satt fri fra sin synd. Som en konsekvens av sin tro, har de latt seg døpe.

2. En forsamling i følge Skriften praktiserer bibelsk lære

Vi blir ikke frelst gjennom seremonier, men Det nye testamente lærer at en som er blitt født på ny, lar seg døpe. Den nytestamentlige forsamlingen feirer også nattverd, praktiserer fotvask. Dette skjer fordi forsamlingen er lydig mot Guds ordninger, ikke fordi den tror at noen kan bli frelst ved å praktisere dem.

(fortsettes)

2 kommentarer:

Anonym sa...

I can get a bit of this (I know English and some German) but not well enough to know for sure what you are saying. If you can read / write English, I'd be happy to correspond with you.

Lester Bauman

Bjørn Olav sa...

Dear Lester. Thank you for writing. I would love to get to know you. Could you give me a email adress, I could not find any at the website. You could send a mail to: bolahans@online.no Then I will tell you more about myself.