søndag, oktober 11, 2009

Martyn Lloyd-Jones - en god åndelig veileder


Når jeg ser tilbake ser jeg sporene etter den gode påvirkningen fra Martyn Lloyd Jones (bildet). Etter at jeg ble en kristen i 1972 var det Norges Kristelige Student- og skolelag som ble et åndelig hjem for meg. Jeg er svært takknemlig for det solide fundamentet som Lagsbevegelsen representerte, gjennom en så sentral evangelisk forkynnelse som den stod, og fremdeles står for. Gjennom sine internasjonale kontakter ble Lagsbevegelsen påvirket fra en sterk evangelisk strøm i England, representert gjennom menn som John Stott og ikke minst Martyn Lloyd-Jones. Som jeg har fortalt før på bloggen, besøkte jeg Westminister Chapel, den menigheten som Lloyd-Jones var pastor for, sommeren 2007. Det var en stor opplevelse å se kirkebygget og talerstolen. På den stod Martyn Lloyd-Jones søndag etter søndag - gjerne to ganger hver søndag - med en åpen Bibel og forkynte Guds ord. Og på samme måte som tusener kom for å lytte til til C.H Spurgeon i Metropolitan Tabernacle, kom tusener til Westminister Chapel for å lytte til Martyn Lloyd-Jones solide bibelundervisning.

Dette var en mann som med tydelighet forkynte Guds ord. Han var på mange måter en forsikring mot de ulike lærdomsværene som fantes dengang, og ikke minst mot vranglæren fra den liberale fløyen. Heldigvis er mesteparten av hans prekener og hans bøker fremdeles tilgjengelige. Noen gode engelskmenn har forstått hvilken arv de har fått å i vareta og sørger for med jevne mellomrom å sende ut nye cd'er og bøker.

Dessverre finnes det ikke mye av Lloyd-Jones på norsk. Det har vel vært utgitt noen små hefter gjennom årenes løp, men så vidt jeg vet ingen av hans bøker. Jeg håper et norsk forlag kunne få øynene opp for dette. Ikke minst hans kommentarserie på Romerbrevet og Efeserbrevet. Om du behersker engelsk nøler jeg ikke med å anbefale deg de. Der finner du ikke bare solid kost, men også sunn åndelig veiledning.

Jeg var så heldig å treffe svigersønn til Lloyd-Jones for noen år siden i Tyskland. Da talte Sir Fred Catherwood på en konferanse Operasjon Mobilisering arrangerte i Offenburg. Vi tilbrakte noen timer sammen. Hans historier om svigerfaren vil jeg nok aldri glemme.

Martyn Lloyd-Jones definerte forkynnelsen som "teologi som kommer gjennom en mann som er satt i brann, fylt med Den Hellige Ånd og kalt av Gud selv til å proklamere det." Det synes jeg er en god definisjon.

Ingen kommentarer: