lørdag, februar 20, 2010

Bolivianske kristne opplever vekst og utfordringer


Baptistunionen i Bolivia vil kvitte seg med tungrodde komiteer og satse på ledertrening i sine planer frem til 2014. Fribaptister som f.eks familien White (bildet) satser også på disippel- og ledertrening. En ny generasjon pastorer og ledere må vokse frem i dette sør-amerikanske landet, skal nye menigheter grunnlegges og Guds rike vokse. Familien White kom til Bolivia for fire år siden og startet opp sin misjonsvirksomhet. På den tiden har de bygget opp en livskraftig menighet. Søndagskveldene, etter at det vanlige møtet er over, samles en gruppe på 20-25 personer som får opplæring i den kristne tro.

Behovet for misjonærer er stort i Bolivia. Lokalisert i sentrum av det sør-amerikanske kontinentet, med et landområde på 1.000.000 km2 og med en befolkning på 9 millioner, er utfordringene for misjonsvirksomhet mange. I følge bønneatlaset "Operation World" er 93,91 prosent av befolkningen "kristen". Det vil for det aller meste si navnekristne. Over 4 millioner er romersk-katolske. Den romersk katolske kirken er i dag konfrontert med et stort antall kriser. Dens politiske maktinnflytelse er truet, og katolikkene mister mange medlemmer til andre kirker. Dette har ført til lokal diskriminering og press på ikke-katolikker. For mange de fire millionene som tilhører Den romersk katolske kirke er det svært vanlig å blande katolisisme med folketro og avgudsdyrkelse.

Evangelikale kristne er i vekst og øver en sterkere innflytelse på samfunnslivet enn tidligere. Det finnes en sammenslutning av evangeliske menigheter, hvor mange av frimenighetene i landet er en del av. Det åndelige mørket som har ligget over Bolivia i århundrer er i ferd med å bli brutt. Men det er fortsatt et godt veistykke igjen. Det bolivianske samfunnet er preget av urett og korrupsjon og det er store sosiale forskjeller. Mange frimenigheter opplever stor vekst, men de møter også den utfordringen som analfabetismen representerer. At folk ikke kan lese og skrive gjør det vanskeligere å undervise dem i den kristne tro, og det er stor mangel på elementær kunnskap om hva kristen tro handler om. Apati er svært utbredt og mange sliter med konsekvensene av skilsmisser og alkoholmisbruk.

Kanskje du vil sette Bolivia på bønnelisten din?

Ingen kommentarer: