lørdag, februar 27, 2010

Hva kjennetegner falske profeter og lærere, del 6

I januar skrev jeg fem artikler - i tiden 15.-19. - om hva som kjennetegner falske profeter og lærere. Jeg lovte at jeg skulle komme tilbake med en ny serie, etter å ha studert emnet mer inngående. I tillegg til de fem kjennetegnene som jeg alt har pekt på vil jeg ta for meg tre kjennetegn til. Utgangspunktet for serien er et ord hentet fra Matteus 24,11 - fra undervisningen til Jesus om de siste tider. Det første Han sier i denne sammenhengen er: "Mange profeter skal da stå fram og forføre mange.

5. Falske ledere har en forvrengt teologi om Kristus; sanne ledere holder fokus på Kristus.

Et sentralt kjennetegn på den falsk profet eller lærer er en forvrengt eller fordreid teologi vedrørende Kristi person og gjerning. Apostelen Peter advarer oss når han skriver:

"Men det sto også fram falske profeter blant folket, slik det også skal komme falske profeter blant dere. I hemmelighet skal de føre inn falske lærdommer som leder til fortapelse. De skal fornekte den Herre som kjøpte dem, og føre over seg selv en brå fortapelse." (2.Pet 2,1)

Judas er inne på det samme i sitt brev, da han skriver: "For noen mennesker har sneket seg ubemerket inn, slik som for lenge siden ble oppskrevet til denne dommen: De er ugudelige som forvender Guds nåde til løsaktighet og fornekter den eneste Herre Gud og vår Herre Jesus Kristus." (v.4)

Apostelen Johannes skriver om det samme: "Elskede! Tro ikke enhver ånd, men prøv åndene om de er av Gud. For mange falske profeter er gått ut i verden. På dette kjenner dere Guds Ånd: Hver ånd som bekjenner at Jesus Kristus er kommet i kjøtt og blod, er av Gud. Og hver ånd som ikke bekjenner at Jesus Kristus er kommet i kjøtt og blod, er ikke av Gud. Dette er Antikristenes ånd, som dere har hørt skal komme, og som allerede nå er i verden."

Det apostoliske vitnesbyrdet om dette er samstemt, Paulus skriver i Kol 2,8-9: "Se til at ikke noen som bedrar dere ved filosofi og tomt bedrag, etter menneskers overlevering, etter verdens makter og ikke etter Kristus. For i Hans kropp bor hele Guddommens fylde."

Læren om Kristi person og gjerning er selvfølgelig av aller største betydning. Faktum er jo at hele Det nye testamente handler om Kristus, fra begynnelse til slutt. Det første verset i Det nye testamente lyder slik: "Boken om Jesu Kristi slektstavle." (Matt 1,1) " Og det siste lyder slik: "Vår Herre Jesu Kristi nåde være med dere alle. Amen." (Åp 22,21) Og alle versene mellom disse to understreker jo Kristus født av en jomfru, Hans guddommelighet, Hans kraftfulle tjeneste, Hans syndfrie liv, Hans offerdød, Hans oppstandelse, Hans himmelfart og Hans gjenkomst.

I lys av Kristi sentralitet, er det ikke overraskende at falske profeter og lærere forsøker å forvrenge sannheten om Kristus. Derfor må vi være på vakt mot alle som forsøker å forminske betydningen av Kristi person og gjerning. Det betyr at om vi møter på mennesker som fornekter at Jesus ble født av en jomfru, som fornekter Hans guddommelighet, Hans offerdød, Hans oppstandelse og Hans himmelfart og Hans gjenkomst så må vi avvise dem og ikke slippe dem til i noen sammenheng! De hører ikke hjemme på menighetens talerstol, selv ikke som gjester. Uansett hvor interessant det de sier må være. De kan nemlig forføre en av de minste i våre sammenhenger, og det ansvaret kan vi ikke ha på oss.

Sanne ledere vil fokusere på Kristus, opphøye Ham over alt annet. Deres forkynnelse vil handle om og være sentrert om Kristus:

"Men vi forkynner Kristus korsfestet, for jøder et anstøt og for grekere enn dårskap." (1.Kor 1,23)

"Ham forkynner vi, og vi formaner hvert menneske og lærer hvert menneske i all visdom, for at vi kan framstille hvert menneske fullkomment i Kristus Jesus." (Kol 1,28)

"For vi forkynner ikke oss selv, men Kristus Jesus, Herren, og oss selv som deres tjenere for Jesu skyld." (2.Kor 4,5)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: