torsdag, februar 11, 2010

Den sanne kirke var, er og vil bli en martyrkirke


Jeg holder på å lese utdrag av en bok med et budskap som jeg tror vår tid trenger desperat. Boken er skrevet av Craig Hovey (bildet) og heter "To Share in the Body". Hovey er assisterende professor ved Ashland University og har en doktorgrad i teologi fra University of Cambridge. Boken han har skrevet er en særdeles radikal utfordring til kristne i Amerika og Vest-Europa. For mange er det vanskelig å forestille seg at noen av dem noensinne skulle komme i en situasjon hvor de må dø for sin tro. I boken utfordrer dr. Hovey oss til å se på martyrium til noe som ikke tilhører fortiden eller til et eller annet avsidesliggende område av verden, men som noe som har særdeles viktige implikasjoner for det kristne vitnesbyrdet i dag.

Dr Craig Hovey ser det å lide for Jesus i lys av Markus-evangeliet. Han argumenterer at martyrium er et kritisk aspekt ved nettopp dette evangeliet, og han mener det er viktig for dagens kristne å forstå hva det virkelig innebærer å være en Jesu disippel.

La meg dele med deg et sitat som jeg sitter igjen med, og som jeg må jobbe videre med:

"Å identifisere seg med Kristus i Hans død og oppstandelse er å identifisere seg med menigheten. Men dette får bare mening dersom menigheten er en martyrkirke. Hva betyr det? Det betyr at menigheten er karakterisert av det liv oppstandelsen medfører på den måte at den går igjennom den smerte korset innebærer."

Jeg tror vi også her i Vest-Europa vil oppleve at kristne blir forfulgt, og at vi også vil få martyrer i land vi ikke trodde det ville være mulig. Derfor trenger vi å lese bøker som den dr Craig Hovey har skrevet. Jeg har bestilt et eksemplar. Vi trenger å ta disse spørsmålene på alvor, og våge å snakke om hvordan vi kan forberede oss for en slik tid, før den kommer.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tenker du at kirker som ikke blir forfulgt, har mistet noe av den første kjærligheten?Ole Anders

Bjørn Olav sa...

Forfølgelse, sjikane og trakassering ser ut til å være normalen for den som vil følge Jesus.

Apostelen Paulus skriver følgende til sin unge medarbeider Timoteus:

"Ja, og alle som vil leve gudfryktig i Kristus Jesus, blir forfulgt." (2.Tim 3,12) Andre oversetter det: "skal bli forfulgt."

Det er også grunn til å tenke igjennom det Jesus selv sier i Luk 6,26:

"Ve dere når alle mennesker taler vel om dere, for slik gjorde deres fedre med de falske profetene."

Anonym sa...

Jeg er enig i det, men er det ikke litt tosidig dette. Vi leser jo i app.gj. at "folket satte de høyt". Så det vil vel bli de som ser ned på deg og de som respekterer og kanskje misunner deg. Det er jo kanskje disse som en dag vil komme og søke råd og frelse.
Tobias