torsdag, februar 18, 2010

Schleitheimbekjennelsen - en trosbekjennelse som kostet mange livet, del 2

Jeg fortsetter her oversettelsen av den anabaptistiske trosbekjennelsen fra Schleitheim fra 1527:

Kjære brødre og søstre, vi som har kommet sammen her i Schleitheim ved Randen, tilkjennegir i punkter og artikler for alle dem som elsker Gud, at så langt som det gjelder oss så har blitt forenet om å stå faste i Herren som Hans lydige barn, sønner og døtre som har og skal fortsette å være atskilte fra verden i alt hva vi gjør og avstår fra og - lov og ære til Gud alene -uimotsagt av alle brødrene i fullkommen fred. I dette henseende har vi kjent enheten i Ånden og om Kristus som vi i fellesskap deler og som er fullt ut nærværende med oss i Ånden. For Herren er fredens Herre og ikke og ikke gjenom argumentasjon. For at dere skal forstå hvilke punkter dette handler om bør dere legge merke til hvilke punkter dette handler om og forstå det som nå følger.

Feilaktige opplysninger er blitt ført i marken av falske brødre i blant oss, og på grunn av dette har mange vendt seg bort fra troen på å praktisere og gi mulighet til å leve i Kristi og Hans Ånds frihet. Men disse har gjennom dette veket av fra sannheten og - til deres eget fall - blitt et offer for lystens og kjødets strev. De har forstått det dit hen at tro og kjærlighet kan gjøre og tillate alt og at ingenting kan skade eller fordømme dem, da de er 'troende'.

Legg merke til, dere som tilhører Gud gjennom Jesus Kristus, at troen på vår himmelske Far ikke er utformet på den måten, den gir ikke uttrykk for eller skaper noe slikt som disse falske brødre og søstre praktiserer og lærer. Se opp for slike mennesker og vær advart, for de tjener ikke vår Far men sin far, djevelen.

Men med dere forholder det seg ikke slik: for de som er i Kristus har korsfestet sitt kjød med alle dets lyster og begjær. Dere forstår meg vel, og kjenner til de brødre vi snakker om. Skill dere fra dem, for de er fordervet. Be til Herren om at de må få kunnskap som leder til omvendelse, og for oss om at vi må fortsette konstant på veien vi har slått inn på; til ære for Gud og Kristus Hans Sønn, Amen.

De syv artiklene

De artikler som vi har sluttet oss til og som er vi enige om er disse: dåp, forsamlingstukt, brødsbrytelse, avholdelse fra urenhet, hyrder i forsamlingen, sverdet og edavleggelse.

Dåpen:
1. Hva dåpen angår så skal den gis til alle dem som har lært omvendelsen og et overgitt liv å kjenne, og de som sannhet tror at deres synd er sonet gjennom Kristus, og til alle dem som ønsker å vandre i Jesu Kristi oppstandelse og bli begravd med Ham i Hans død, slik at de kan oppstå med Ham; til alle dem som gjennom denne forståelse begjærer det av oss; herigjennom ekskluderes all barnedåp, pavens største og fremste urettferdighet. Beviset for dette finnes i Skriftens lære og vitnesbyrd samt apostlenes praksis. Vi ønsker enkelt men med fasthet og overbevisning holde fast ved dette.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: