onsdag, februar 24, 2010

Regjeringen strammer inn trosfriheten

Trosfriheten får elendige kår under den rød-grønne regjeringen. Med bare noen få dagers mellomrom, får vi vite at trossamfunn får ikke lenger bestemme hvilke stillinger som har en forkynnende karakter slik at de kan ansette hvem de vil. Og i dag slippes nyheten om at regjeringen skal utrede mulighetene til å nekte godkjennelse av religiøse privatskoler på grunn av at de hemmer integreringen. Vi får med andre ord et ensrettet samfunn hvor staten griper inn i folks tro.

Den rød-grønne antikristelige regjeringen brydde seg ikke katten om hva Norges Kristne Råd, Kirkerådet og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn mente. Det gjorde heller ikke inntrykk på dem at Islamsk råd og Humanetisk Forbund mente det samme. Familie- og kulturkomiteen la frem endringene i arbeidsmiljøloven forrige torsdag. Fra nå av må trossamfunnene dokumentere at det er klare forkynneroppgaver knyttet til utlyste stillinger. Trosfrihet ligger ikke lenger innbakt i Arbeidsmiljøloven.

Regjerningen Stoltenberg viser med andre ord en skremmende holdning til trosfriheten. De vil stramme inn på alle kanter for å dra trossamfunnene etter seg. Trofrihet handler jo nettopp om at trossamfunn sikres rett til å praktisere sin tro i frihet.

Det er spesielt SV som vil ha religiøse privatskoler bort. Men da de under fjorårets landsmøte vedtok å jobbe for avvikling av religiøse skoler, skapte det så mye bråk at de endret mening og gikk til valg på den eksisterende privatskoleloven.

Men SV jobber videre. Kunnskapsdepartementet legger lokk på saken. Bergens Tidende har fått avslag i innsikt i dokumentasjonen vedrørende det arbeidet Kunnskapsdepartementet har gjort i sakens anledning. Men seniorrådgiver Siri Braastad sier i en kommentar:

"
– Blant annet skal en vurdere om hensynet til integrering kan vektlegges ved behandlingen av søknadene."

Som jeg har skrevet ved flere anledninger går vi mot en tid hvor kristne også vil bli forfulgt i Vest-Europa, og Norge er neppe noe unntak.

Billedtekst: Kunnskapsminitster Kristin Halvorsen leter etter paragrafer som regjeringen kan bruke for å si nei til opprettelsen av privatskoler på religiøst grunnlag. (Foto: Regjeringen)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nå er det jo faktisk bare snakk om statstøtten.

I F. eks USA får ikke privatskoler en krone, bare den offentlige skolen som derimot er fullfinansiert av staten.

Man kaller ikke av den grunn USA's politikk som et angrep på trosfriheten.

Jeg har fra et frihetsperspektiv ikke nødvendigvis stor sans for forslaget, men vi må ikke blåse ting ut av proporsjonene.

Ellers legger jeg stadig merke til (og blir provosert av) at folk regner uenighet og kritikk som forfølgelse. (både kristne og muslimer forsåvidt.)

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Jeg forundres stadig over dine iherdige forsøk på å forsvare den rødgrønne regjeringens antikristelige politikk, Lars.

Så langt jeg forstår vil denne regjeringen privatskolene til livs. Statsstøtte eller ikke statsstøtte.

Anonym sa...

Da viser jeg til Skjærgårdsskolen i Fevik som mistet godkjennelsen.

De fikk drive videre, men uten statstøtte.

Hjemmeundervisning er også lov.

Men problemet for de kristne privatskolene i dag er ikke regjeringen, men at svært få ønsker å sende sine barn dit, og antall søknader om å opprette skoler er like i nærheten av null.

Ingen særiøse søkere har meg bekjent blitt nektet godkjenning.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Undres på hva Lars mener med seriøse søkere? Hva er i Lars sine øyne en seriøs søker?

Mvh.: Birgir

Anonym sa...

Birger:

Det blir litt vanskelig å diskutere med noen som ikke har satt seg inn i saken.

Du stiller et spørsmål som er overflødig ettersom at ingen søknad meg bekjent av avvist.

Men selvsagt blir usæriøse søknander som F. eks Arendal AUF sin søknad om å starte en sosialistisk grunnskole avvist.

Deet samme gjør søknader uten nødvendig kompetanse, læreplan, økonomi og gjennomførbarhet.

Men dette er en ikke-sak. Som sagt er meg bekjent ingen søknader om å starte kristne privatskoler avvist siden den nye privatskoleloven kom.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Enn så lenge er dette en ikke sak, Lars, men jeg er overbevist om at tiden kommer da den rødgrønne regjeringen drar skrustikken til. Ingen privatskoler får muligheten til å drive. Se hva de har gjort med den andre saken jeg skriver om. De brydde seg ingenting om hva Norges Kristne Råd, Kirkerådet, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Islamsk råd eller Humanetisk råd mente. Nå leter de etter smutthull i lovverket når det gjelder privatskolene. Med den offensiven denne regjeringen har kjørt mot alt som smaker av kristen tro i dette landet kan vi ikke vente oss noe godt fra den kanten.

Og ja: jeg tror vi også her i landet vil oppleve forfølgelse av kristne, i hvert fall de som kompromissløst vil følge Jesus.

Anonym sa...

Hva med muslimske friskoler? Ville du kunne gå inn for dem?

Bjørn Olav sa...

Retten til å velge hvilken og hva slags skole man vil at barna skal gå på er en del av foreldretten. Denne retten er i følge FN også et spørsmål om menneskerettigheter. Dermed gjelder den for alle, kristne eller muslimer. Vi kan ikke gå inn for kristne privatskoler i Norge, for så å nekte muslimene samme mulighet.