lørdag, februar 13, 2010

Menigheten i Korint startet med tre - ble en forsamling på 25.000, del 6

Vi kjenner faktisk noen av medlemmene i den kristne forsamlingen i Korint. Den kulturelle spredningen i denne menigheten var stor. Medlemmene synes å ha kommet fra alle slags bakgrunner.

De som hørte til huset til Stefanas, var den aller første som kom til tro. De kalles for "førstegrøden i Akaia", og noe av det som kjennetegnet dem var at "de har innviet seg til tjeneste for de hellige." (1.Kor 16,15) Det var apostelen Paulus selv som døpte dem: "Jeg døpte også Stefanas' husfolk." (1.Kor 1,16) Vi bør merke oss at husfolk denne gangen ikke er det samme som familie i vår tid. Den gangen var det også vanlig med tjenere, så et hushold er et utvidet begrep.

Et annet medlem var Titus Justus. Huset hans ble brukt til husmøter! "Og han dro derfra og gikk inn i huset til en mann ved navn Justus, en som fryktet Gud. Huset hans lå rett ved siden av synagogen." (Apgj 18,7)

Denne Titus Justus var sannsynligvis en proselytt, det vil si en som hadde konvertert til jødedommen. Dette leser vi oss til ut fra to forhold. 1) I verset forut for de vi har sitert leser vi: "Men da de motsa ham og spottet, ristet han klærne sine og sa til dem: Deres blod skal komme over deres eget hode. Jeg er ren. Fra nå av går jeg til hedningefolkene." Apgj 18,6) De som motsier Paulus er jødene, og når han drar "derfra" så er det fra synagogen. Han går ikke langt! Han flytter møtet over i nabohuset. Titus Justus beskrives om "en som frykter Gud". Han har sikkert lyttet til den undervisningen Paulus gir i synagogen.

Et annet prominent medlem, om vi kan bruke et slikt ord, var Krispus - synagogeforstanderen! "Kristus, synagogeforstanderen, kom til tro på Herren med hele sitt husfolk." (Apgj 18,8)

Det må ha fått voldsom oppmerksomhet! Synagogeforstanderen blir frelst. Og ikke bare ham, men hele hans hus.

I vers 8 leser vi også: "Og mange av korinterne hørte, trodde og ble døpt."

Legg merke til rekkefølgen her, den er ikke tilfeldig: Man hører evangeliet, man tror det man hører og så lar man seg døpe. Det er den nytestamentlige metoden! "Så kommer da troen av det en hører og det en hører kommer ved Guds ord." (Rom 10,17)

Disse andre var menn og kvinner som hadde all slags håndbaggasje. Det er interessant å lese 1.Kor 6,9-11. I de versene stifter vi nemlig bekjentskap med de andre medlemmene av den kristne forsamlingen i Korint:

"Vet dere ikke at de urettferdige ikke skal arve Guds rike? Far ikke vill! Verken de som lever i hor, eller avgudsdyrkere eller ekteskapsbrytere eller menn som lar seg bruke til unaturlig utukt med menn, eller menn som driver utukt med menn, eller tyver eller grådige eller drukkenbolter eller spottere eller pengeutpressere skal arve Guds rike. Og slik var noen av dere en gang. Men dere ble renset, dere ble helliget og dere ble rettferdigjort i Den Herre Jesu navn og i vår Guds Ånd."

Med andre: det var mennesker med en slik bakgrunn som utgjorde forsamlingen i Korint! Ikke mors beste barn med andre ord!

I tillegg kom også Erastus og Gaius. Vi leser om dem i Rom 16,23. Paulus er i Rom når han skriver dette brevet, og i dette verset stifter vi bekjentskap med "Gaius" som er vertskap for Paulus, og her møter vi også "Erastus, bykassereren". Så det fantes alle slags folk som var medlemmer av forsamlingen i Korint.

På tegningen ser vi Paulus og hans medarbeidere Priskilla og Akvilas.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: