lørdag, februar 20, 2010

Schleitheimbekjennelsen - en trosbekjennelse som kostet mange livet, del 4

Her følger fortsettelsen av oversettelsen av den anabaptistiske trosbekjennelsen fra Schleitheim:

Adskillelse
4. Vi er blitt enige om hvordan vi skal skille oss fra det onde og den ondskapsfullhet som djevelen har plassert i verden på følgende måte: Vi har ikke fellesskap med dem og løper ikke i vei sammen med dem i deres ondskapsfulle forvirring. Slik forholder det seg; ettersom alle som ikke har trått inn i troens lydighet og ikke har forenet seg med Gud så de gjør Hans vilje er en avskyelighet for Gud, og det kan derfor ikke vokse opp fra dem annet enn det som er avskyelig. Altså finnes det ikke annet i verden og i hele skapelsen enn godt eller ondt, tro eller vantro, lys eller mørke, verden og de som har forlatt verden, Guds tempel eller avguder, Kristus eller Belial, og ingen har delaktighet med den andre.

For oss står derfor Herrens befaling klar, da Han har befalt oss å være og å forbli skilt fra den onde, slik at Han kan være vår Gud og vi kan være Hans sønner og døtre. Videre formaner Han oss derfor å forlate Babylon og det verdslige Egypt, slik at vi ikke blir delaktige i deres plage og lidelse, som Herren kommer til å legge på dem. Av dette kan vi lære oss at alt det som ikke er forent med Gud i Kristus ikke er noe annet enn en vederstyggelighet som vi skal unnfly.

Med dette menes alle pavelige og nypavelige gjerninger og avguderi, sammenkomster, kirkesamlinger, vinstuer, garantier og løfter gitt av vantro, og alt slik som verden setter høyt men som av kjødelige og enkelte står imot Guds befaling etter det urettferdighetens mønster som finnes i verden. Fra alt dette skal vi adskille oss og ikke ha del i noe slikt, ettersom dette ikke er noe annet enn vederstyggeligheter, hvilket leder til at vi blir hatet innfor Kristus Jesus, som har frigjort oss fra å tjene kjødet og gitt opp i oppdrag å tjene Gud og den Ånd som Han har gitt oss. Også av disse årsaker skal vi ikke bruke det ondskapsfulle voldens våpen - slik som sverdet, rustninger og lignende og all dens anvendelse for å beskytte venner mot fiender - i overensstemmelse med Kristi ord: 'stå ikke imot det onde.'

(fortsettes)

Billedtekst: Michael Sattler førte Schleitheimbekjennelsen i pennen.

Ingen kommentarer: