mandag, februar 15, 2010

Schleitheimbekjennelsen - en trosbekjennelse som kostet mange livet, del 1

Som bloggens lesere vet holder jeg på med å skrive en bok om anabaptistenes historie. For tiden holder jeg på med å oversette to av trosbekjennelsene som flere av de anabaptistiske gruppene sluttet seg til. En av dem er det som er blitt kalt for Schleitheim bekjennelsen fra 1527. Jeg har gjengitt en forkortet utgave av hovedpunktene på bloggen tidligere, det er mulig jeg nå legger ut hele etter hvert som jeg oversetter den. Årsaken er at jeg finner dette historiske dokumentet ikke bare interessant, men også betimelig. Flere av oss har godt av å bli konfrontert med dens innhold i en tid hvor det meste "skurer og går", eller skal vi si "flyter", uten noen læremessig substans.

Det var i 1527 at en del av lederne for den gryende anabaptistiske bevegelsen møttes i Schleitheim (bildet) i kantonen Schaffhausen i Sveits. De kom for å drøfte relevante spørsmål og problemstillinger og forfattet så en bekjennelse av den tro de hadde. Den ble ført i pennen av Michael Sattler (1490-1527). Han hadde vært benediktinermunk og var sannsynligvis abbed i klostret han tilhørte da han brøt med Den romersk-katolske kirke. Han ble en del av den anabaptistiske bevegelse og ble døpt sommeren 1526. I februar 1527 møtes han sammen med gruppe fra de Sveitiske brødre i Schleitheim. I mai samme år blir han sammen med sin kone arrestert av romersk-katolske myndighetspersoner, ble så dømt for å være vranglærer og deretter henrettet.

Vi skal nå se nærmere på innholdet i selve bekjennelsen:

En skare av Guds barn i broderlig forening angående syv spørsmål.

Innledning

Må glede, fred og nåde fra vår Far gjennom Jesu forsonende blod, gjennom Den Hellige Ånds gave - som er sendt fra Faderen til alle troende for å gi dem styrke og trøst og utholdenhet i alle prøvelser til ånden, Amen, være med alle som elsker Gud og alle lysets barn, som finnes spredt over alt, hvorsomhelst de kan ha blitt plassert Gud vår Far, der de samles i Åndens enhet gjennom en Gud som er alles og vår Far; nåde og hjertefred være med alle. Amen

Elskede brødre og søstre i Herren; først og fremst har vi alltid omsorg for å trøste dere og skjenke dere visshet i deres samvittighet (som i blant er blitt forvirret), slik at dere ikke alltid er atskilt fra oss som fremmede og nære nok helt utestengte, men at de skal vende dere til de sanne innpodede lemmene i Kristus, de som er utrustet gjennom tålmodighet og kunnskap om seg selv, og på denne måten igjen bli forenet med oss gjennom kraften i en Gudgitt kristen ånd og nidkjærhet for Gud.

Det er åpenbart med hvilken mangfoldig sluhet djevelen har fått oss til å vike til side, slik at han kan forderve og bryte ned Guds verk, som så nådefullt har begynt hos oss. Men våre sjelers rette Hyrde, Kristus, som så har begynt i oss vil lede og lære oss helt til å fortsette til enden, for Hans ære og vår frelse. Amen.

(fortsettes)

Bildet viser hovedgaten i Schleitheim.

Ingen kommentarer: