søndag, februar 07, 2010

Evangeliet om Guds rike, del 3

Et kongerike består av fire komponenter:

1. En hersker eller herskere.
2. Borgere.
3. Et område som er arena for utøvelsen av makt.
4. Lover

Det er ikke annerledes med Guds rike. Dette riket har også sin hersker, sine borgere, et område og lover.

Men fordi dette er et annerledes rike, så har disse fire komponentene annerledes aspekter ved seg.

For det første: Guds rike har ingen jordisk hersker. Herskeren er Jesus Kristus, som hersker fra himmelen. Etter Kristi himmelfart sitter Sønnens ved Faderens side, og er gitt all makt i himmel og på jord. For det andre: Jordiske kongedømmer skifter ut regenten og skifter av og til politikken de utøver. I motsetning til dette, leser vi i Hebr 13,8: "Jesus Kristus er i går og i dag den samme, ja, til evig tid."

Hvem er borgerne i dette riket? Er det jødene? Nei, Jesus var veldig tydelig når Han sa: "Derfor sier Jeg til dere: Guds rike skal bli tatt fra dere og gitt til et folk som bærer rikets frukter." (Matt 21,43) Hvilket folk er dette? Gal 3,28-29 gir oss svaret:

"Her er verken jøde eller greker, verken slave eller fri, verken mann eller kvinne. For dere er alle èn i Kristus Jesus. Og dersom dere tilhører Kristus, da er dere Abrahams ætt og arvinger ifølge løftet."

De som tilhører Guds rike er de som er født på ny. "Jesus svarte: Sannelig, sannelig sier Jeg deg: Den som ikke blir født av vann og Ånd, kan ikke komme inn i Guds rike." (Joh 3,5)

Gjennom den nye fødsel er vi blitt arvinger til det Guds rike, og borgere av dette riket.

"Ånden selv vitner med vår ånd at vi er Guds barn, og hvis vi er barn, da vi også arvinger, Guds arvinger og Kristi medarvinger, så sant vi lider med Ham, for at vi også skal bli herliggjort med Ham." (Rom 8,16-17)

Og i 1.Pet 2,9-10 skriver apostelen Peter:

"Men dere er en utvalgt slekt, et kongelig presteskap, et hellig folk, et eiendomfolk, så dere skal forkynne Hans underfulle storverk, Han som kalte dere ut av mørket og inn i sitt undefulle lys. Dere som før ikke var et folk, men som nå er Guds folk. Dere som ikke hadde funnet barmhjertighet, men som nå har fått barmhjertighet."

1 kommentar:

Anonym sa...

TAKK for den fine artikkelen. Godt å høre så klare ord.
Hilsen karin