fredag, juli 09, 2010

Hl. Sunniva av Selja - vår norske helgen

I går feiret vi Hl. Sunniva av Selja, irsk prinsesse som etter farens død måtte regjere hans fyrstedømme med hjelp av slekt og venner. Da hun så vraket en fremmed vikingekonges frieri, forlot hun Irland sammen med en flokk våpenløse menn i tre skip uten seil, ror og årer og lot seg føre av strømmen. Hun ville følge Kristus dit veien måtte gå.

De tre skipene ble ført nord for Skottland, forbi Orknøyene. En storm skilte de tre båtene. En av dem havnet på den lille øya Kinn, nord for Sognefjorden. Man antar at de irske pilegrimene ombord har levd et isolert eneboerliv her, inntil de døde en naturlig død.

De to andre båtene drev med Sunniva videre nordover til øya Selja, som ligger i en bukt ved Stadt. Her slo Sunniva og hennes følge seg ned i noen huler. Beboerne ved fjorden kjente seg truet av de fremmede gjestene, fordi sauene deres beitet på øya. Håkon jarl sendte derfor menn over til Selja for å jage dem bort. Sunniva og hennes følge ropte da til Gud om hjelp, og da jarlen og hans menn steg i land, falt store steiner ned og stengte for hulene hvor Sunniva befant seg, og verken hun eller hennes reisefølge ble oppdaget.

En tid etter seilte to storbønder fra Firdafylke - Tord Eigileivsson og Tord Jorunsson - til Trondheim. En natt da de ankret opp ved Selja, oppdaget de et merkelig lys over øya. Det synes som om det strømmet ned fra himmelen og samlet seg på et sted over stranden så glansen av det speilet seg i havet. De rodde i land og fant en hodeskalle på stranden, hvit og blank og med en søt duft. De tok med seg denne hodeskallen til Håkon jarl, men jarlen var drept, så de fortsatte reisen til Olav Tryggvason, som på denne tiden regjerte Norge. Olav Tryggvason var nylig blitt døpt, og sammen med biskop Sigurd, antok de at hodeskallen var en relikvie. De sørget for at de to bøndene ble døpt, og undervist i den kristne tro.

Så seilte de ut til Selja og der fant de Sunniva, like hel. Det så ut som hun sov. Og sammen med henne flere skjelletter. Olav Tryggvason lot hulen bygge om til et kapell og en liten kirke nedenfor.

Senere flyttet en gruppe benediktinere hit, og bygget et kloster her til minne om Hl. Alban - i følge en tradisjon var han bror til Sunniva. I 1668 fortelles det at en enke etter en prest brente ned klosterets arkiv som hevn etter at den nye presten ikke ville forsørge henne! Tradisjonen vil ha det vil at Hellig Olav har knelt i bønn i den lille Sunnivakirken og i hulens kapell. Det skal ha skjedd da han landet på Selja på veien hjem fra England da han ville erobre Norge og videreføre Olav Tryggvasons misjon.

I går var en gruppe fra Hl. Nikolai menighet i Oslo på Selja. De ankom øya onsdag, på sin årlige pilegrimstur. Onsdag kveld holdt fader Johannes et foredrag i prestegården om Sunniva som norsk ortodoks helgen. I går var det pilegrimsvandring på øya.

Ingen kommentarer: