torsdag, juli 29, 2010

Oppslutningen om radikal kristen tro er økende

Grupper som representerer radikal kristen tro opplever økt oppslutning. Det gjelder flere av de anabaptistiske grupperingene, som f.eks Amish (bildet).

En ny studie viser at oppslutningen om Amish har økt med 10 prosent de siste to årene, fra 227.000 i 2008 til 249.000 i 2010. På begynnelsen av 1900-tallet var det ca 5000 som tilhørte Amish i USA. I dag finnes det Amish-kolonier i 28 amerikanske stater, samt Ontario i Canada. På grunn av behovet for nytt jordbruksland ser man nå etter muligheter for å etablere seg i Alaska og Mexico. Den største fremgangen har skjedd i New York (19 prosent), Minnesota (9 prosent), Missouri (8 prosent), Wisconsin og Illinois (7 prosent hver).

Studiene som viser veksten blant Amish er gjort av Young Center for Anabaptist and Pietist Studies ved Elisabethtown College i Pennsylvania.

Men det er ikke bare Amish som opplever vekst. Det gjør også andre anabaptistiske grupper, som de konservative mennonitene. Jeg tror det kommer en reaksjon på amerikansk fremgangsteologi, på velstand- og fremgangs "evangeliet", og at mange føler seg dratt mot den radikale etterfølgelsen av Jesus og konsentrasjonen om Guds rike, til det enkle, overgitte og ekte liv som anabaptismen representerer.

Se også:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=220438

http://www.cbsnews.com/stories/2010/07/29/national/main6723886.shtml?tag=cbsnewsTwoColLowerPromoArea;morenews

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, det är kul att Amish växer. Jag diggar Amish stenhårt, samtidigt bör man poängtera att dom växer i stort sett uteslutande genom att få sjukt många barn, vilket är problematiskt. Dom missionerar inte och gör i stort sett det dom kan för att undvika att någon konverterar till deras tro.

Jag tror vi behöver en radikal "anabaptistisk" rörelse som kombinerar den alternativa livsstilen med en mer aggressiv, utåtriktad rörelse.

Eller vad tror du?

/Jonas Lundström
www.jlundstrom.se

Bjørn Olav sa...

Amish har også opplevd vekst på andre måter enn ved barnefødsler. Det er en merkbar interesse for grupper som Amish fordi de representerer en sterk motvekt mot materialismen. Mine venner blant de konservative mennonitene, som vi har god og regelmessig kontakt med, bekrefter dette.

Jeg er helt enig med deg, Jonas, vi trenger en radikal anabaptistisk bevegelse som legger vekt på overgivelse, disippelskap, enkel livsstil og misjon. Ser vi dette skje i Norden for tiden?

Anonym sa...

Visst, folk är intresserade o så eftersom dom är ett tydligt alternativ, men jag har ändå uppfattat det som om det är oerhört få som konverterar. Bruderhof har ju än så länge där lyckats hitta en mer utåtriktad linje, även om jag tror att även dom hotas av inåtvändhet och konservatism.

Vad som händer idag i norden? Folk är intresserade eftersom man är trötta på systemet, tror jag, men det är ett långt steg till att överlåta sitt liv till något som är ett tydligt alternativ. I mitt tycke är dom flesta, även bland dom som attraheras av radikala grupper inte beredda att ge upp karriär, familjelojaliteter och bekvämlighet för att söka guds rike först. Men jag hoppas jag har fel. Ser du något annat?
/Jonas